Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

24 Apr Top Stiri

Bugetul statului, prejudiciat cu peste un milion de dolari

Carmen Neacsu

Garda Financiara a descoperit evazionisti arabi in randul importatorilor de carne

Acestea sunt rezultatele preliminare ale controlului efectuat de Garda Financiara la un grup de firme, avand ca actionari in mare parte cetateni arabi, care introduceau in tara marfuri subevaluate, in numele unor societati-fantoma. Dupa vamuire, marfurile erau comercializate la pretul pietei, evazionistii realizand profituri importante. Raportul Garzii Financiare arata ca, in perioada aprilie-mai a.c., societatea Petrila Com SRL Bucuresti a efectuat 38 de importuri de carne si produse din carne, verificarile ulterioare demonstrand nu numai ca nu s-au depus declaratii privind impozitele si taxele aferente, ci si ca firma nu functioneaza la sediile sociale declarate.

Marfa, vanduta in angrouri

Situatia este identica si la Pocola Trading Exim SRL, care a efectuat in perioada amintita, prin Punctul Vamal Targoviste, sase importuri. Potrivit afirmatiilor unor persoane care au facut declaratiile in vama in numele societatilor respective, majoritatea importurilor au fost dirijate direct catre societati comerciale care desfasurau comert angro in cadrul unor mari complexuri bucurestene. Ca urmare, au fost controlate stocurile faptice de marfuri alimentare detinute de societatile ROM SI 2000 Trading Bucuresti, Cocosul Rosu SRL Filipestii de Padure si Big Forest SRL Bucuresti. In cazul ROM SI 2000, in depozitele de frig, precum si la punctele de lucru ale acesteia a fost identificata o cantitate de 7.500 kilograme de carne fara documente legale, care a fost valorificata imediat prin organele specializate ale Ministerului Finantelor, agentul economic necontestand masurile.

Metode ingenioase de furt

La societatea Big Forest SRL, s-a constatat ca afacerea a fost initiata de un cetatean de origine araba, Bassam Al Hosin, care, actionand in nume propriu, prin interpusi sau angajati ai unora dintre societatile administrate, a reusit sa puna in practica un sistem elaborat prin care produsele din carne erau importate la preturi subevaluate, dupa care acestea dispareau, pierzandu-se scriptic pe lantul economic (import, transport, depozitare si comercializare la intern) prin intermediul unor firme-fantoma. In realitate, produsele importate circulau direct din vama in depozitele firmelor "la vedere" administrate de Bassam Al Hosin, direct sau prin interpusi, unde erau vandute la pretul real al pietei. Pentru realizarea dublei evidente a tranzactiilor, au fost infiintate sase firme in Bucuresti si una in Pitesti, in numele carora s-au efectuat importurile. Operatiunile privind declararea importurilor, plata obligatiilor vamale si celelalte obligatii erau realizate de o angajata a societatii Big Forest, administrata direct de Al Hosin, cel care procura si punea la dispozitia acesteia imputernicirile din partea societatilor "importatoare", stampile si certificate de inmatriculare, dar si sumele necesare acestor operatiuni. Marfa ajungea in final la firma de buna-credinta. "Este evident ca societatile importatoare nu si-au desfasurat niciodata activitatea la sediile declarate, nu au tinut evidenta financiar-contabila, nu au depus declaratii de impunere la organele fiscale, actionarii parasind teritoriul Romaniei imediat dupa constituirea firmelor", au concluzionat ofiterii Garzii Financiare.

Carnea, comercializata rapid

Din punct de vedere al circuitului documentelor, marfurile importate erau vandute in aceeasi zi catre alte trei societati, la nivelul carora se "ajustau" preturile. In final, produsele ajungeau atat fizic, cat si in acte la "cumparatorul de buna-credinta", Big Forest Bucuresti, care le comercializa catre terti. Constatandu-se ca prin utilizarea acestor proceduri frauduloase s-au realizat venituri de 90 miliarde de lei, organele de control au stabilit ca bugetul statului a fost prejudiciat de 35 miliarde lei prin sustragerea de la plata TVA si a impozitului pe profit. De asemenea, ca urmare a inventarierii faptice si a compararii cu soldurile scriptice, a rezultat existenta, in depozitele Big Forest SRL, a unei cantitati de 50 tone de carne de pasare, vita si peste pentru care nu s-au putut prezenta documentele de provenienta. Marfa a fost confiscata.

Combinatie de metode dubioase

Cu totul aparte este cazul societatii Cocosul Rosu, care desfasoara activitati de productie si prelucrare a carnii in zona defavorizata Filipestii de Padure, dar si comert angro intr-un depozit detinut in Capitala. Verificarile Garzii Financiare la depozitul amintit au relevat existenta unei cantitati de 60 tone de carne, din care 51,7 tone pulpe de pui, fara acte de provenienta, care a fost confiscata. Controalele vor continua in acest caz, dat fiind ca exista informatii potrivit carora Cocosul Rosu s-a folosit de facilitatile fiscale acordate in zonele defavorizate, desi, in realitate, o mare parte din importurile de carne au fost vandute direct pe piata interna, fara a fi prelucrate.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro