Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

21 Feb Top Stiri

Vodca si romul, scumpite de galceava institutiilor statului

Arpad Dobre

Ministerul Finantelor Publice si Consiliul Concurentei se "bat" in articole de legi

Ministerul Finantelor Publice a sarit in apararea producatorilor de alcool, dupa ce Consiliul Concurentei i-a invinuit de practici neconcurentiale, deoarece au stabilit preturi minime la alcool si bauturi spirtoase, fapt ce contravine Legii concurentei. Partea proasta e ca acest act normativ nu prea mai este de actualitate, deoarece anumite prevederi ale sale contravin Legii nr. 521/2002.

Potrivit acesteia, producatorii din domeniu sunt obligati sa fixeze preturi minimale la alcool si bauturi spirtoase. Una peste alta, cearta specialistilor de la Finante si de la Consiliul Concurentei nu face decat sa dea apa la moara celor care oricum doreau sa scumpeasca taria, dar nu aveau, chipurile, motive.

Preturi minimale

Cearta celor doua institutii a pornit de la anuntul recent al organizatiile patronale din industria alcoolului Romferment si Vinrom care, impreuna cu Asociatia Producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase Garant, au stabilit preturile minime la alcool si la bauturi alcoolice.

Astfel, pretul unui litru de alcool rafinat de 95,5 grade in vrac nu va putea fi mai mic de 58.255 lei/litru, (69.323 lei cu TVA), iar un litru de alcool rafinat de 96 de grade va costa cel putin 58.560 lei (69.683 lei cu TVA).

Alcoolul etilic imbuteliat va fi vandut la preturi cuprinse intre 51.158 lei/litru (60.878 lei cu TVA), in cazul celui de 60 de grade, si 80.047 lei/litru (95.256 lei cu TVA) pentru cel de 96 de grade.

Pretul unui litru de vodca la producator va fi cuprins intre 29.481 lei si 34.830 de lei (35.100-41.450 lei cu TVA), iar un litru de rom va costa intre 30.366 lei si 35.875 lei (36.136-42.692 lei cu TVA).

Legi contradictorii

Consiliul Concurentei considera ca stabilirea preturilor minime la alcool contravine Legii concurentei, adoptata in 1996. Intre timp, a mai aparut un act normativ, respectiv Legea nr. 521/2002 privind regimul de supraveghere si autorizare a productiei, importului si circulatiei unor produse supuse accizelor.

Potrivit acesteia, asociatiile patronale din domeniul producerii bauturilor alcoolice au obligativitatea de a stabili preturile minime ale produselor comercializate.

Legea prevede, la articolul 28, ca "Pentru alcool, distilate, si bauturi alcoolice distilate, se vor stabili de catre asociatiile patronale ale producatorilor de alcool si bauturi alcoolice distilate preturi minime, care se vor practica pentru comercializarea acestora pe piata interna".

Cu toate ca Legea nr. 521 este de data recenta si, pe alocuri, chiar abroga anumite prevederi ale Legii concurentei, Consiliul Concurentei considera ca aceste prevederi instituie cadrul legal pentru fixarea concertata a preturilor, adica o practica anticoncurentiala expres interzisa de articolul 5 din actul normativ privind concurenta.

Incalcari... legale

Vazand probabil ca isi poate pierde una dintre principalele surse de venituri la bugetul de stat, Ministerul Finantelor Publice a sarit imediat in ajutorul producatorilor de alcool. Astfel, potrivit MFP, sistemul de preturi minime reprezinta o masura impotriva contrabandei si a evaziunii fiscale in domeniul alcoolului si a bauturilor spirtoase, la care se adauga si solicitarile insistente ale patronatelor din domeniu pentru combaterea concurentei neloiale din partea producatorilor ilegali de alcool. MFP a recunscut ca, prin instituirea sistemului de stabilire a unor preturi minime, nu se respecta intocmai prevederile Legii concurentei nr. 21/1996. Cu toate acestea, ministerul este de acord cu preturi minime obligatorii la alcool, deoarece acestea sunt doar preturi minime de referinta si vor fi aplicate "pe o perioada determinata, pana la normalizarea pietei in domeniul alcoolului". Aceasta este pura utopie, deoarece numai la nivelul anului trecut, evaziunea in domeniul alcoolului a insumat peste 8.000 miliarde de lei.

Carciumarii, in "stand-by"

Numerosi patroni de baruri si carciumi s-au aratat mirati de disputele la nivel inalt privind "trascaul", ei afland de la presa despre preturile minime obligatorii.

Fara a intra in detalii, ei ne-au declarat ca, deocamdata, nu au de gand sa salte pretul tariei, dar daca vor observa "miscari" la pretul de livrare, cu siguranta vor opera scumpiri, de minimum 2.000 de lei la suta de vodca, de vreo 3.000 de lei la rom si cam tot atat la vinarsul botezat "coniac". Potrivit carciumarilor, scumpirile ar putea avea loc in a doua parte a lunii septembrie.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro