Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

24 Apr Top Stiri

Omul care aduce vorba

Viorel Chifu

O semnatura de 308 milioane de dolari

Luata initial de unii drept o gigantica gafa diplomatica, semnatura ministrului nostru de externe pentru acordul privind neexpulzarea militarilor americani care s-ar refugia pe teritoriul tarii noastre, in urma acuzarii lor de crime de razboi, are toate sansele sa se transforme intr-o victorie economica de prestigiu. Moment unic in istoria relatiilor cu FMI, acordarea simultana a doua transe totalizand 308 milioane de dolari pentru Romania nu poate fi straina de precipitarea evenimentelor privind un eventual atac impotriva Irakului. Jocul sortii si-al intamplarii face ca Romania sa devina un crucial cap de pod in apropiatul razboi al SUA contra Irakului. Pentru avioanele ce nu mai pot decola din Turcia, o tara care manifesta mari rezerve in a se alatura americanilor, data fiind religia celor impotriva carora urmeaza a se duce lupta, aterizarea pe si decolarea de pe aeroportul Kogalniceanu apar drept o salvatoare solutie militara.

Tonul ultimei scrisori FMI aduce mai degraba cu o mangaiere pe frunte, daca e s-o comparam cu alte scrisori din zbuciumata istorie a relatiilor cu acest for international. De fapt, ce ne cere FMI? Sa acceleram ritmul privatizarii si pe cel al colectarii taxelor si impozitelor. Aprecierile sale la adresa Guvernului Nastase sunt, in schimb, chiar mai magulitoare decat cele formulate pe plan intern de catre analistii economici. Astfel, este apreciata pozitiv scaderea inflatiei, apreciindu-se ca tinta de 22 % propusa pentru acest an "este pe deplin realizabila". Sa ne fie cu iertare, dar toate semnele de pana acum arata ca ar fi o adevarata minune ca acest lucru sa se intample. Daca zice insa FMI, asa o fi, ca prea zice cu foc.

Un alt lucru de toata mirarea il reprezinta tonul concesiv adoptat fata de cele 7.000 de miliarde de lei, cat reprezinta chetuielile din programul social, cheltuieli care vor fi incluse in bugetul pentru 2003 si care, anterior, nu pareau a starni deloc entuziasmul celor de peste Ocean. In fine, ca sa inchei cu cifrele, un deficit de 5 % din PIB este si el privit acum ca acceptabil, desi, mai an, problema se punea in termeni mult mai duri. Pana si o inflatie mai mica de 15 % la sfarsitul lui 2003 este considerata ca perfect realizabila.

Acordarea simultana a celor doua transe ar reprezenta un semnal deosebit de pozitiv pentru investitorii straini, mai cu seama pentru cei americani. Ea ar putea fi urmata de o noua diminuare a riscului de tara, ceea ce va crea premisele unui adevarat dezghet in investitiile din strainatate. Asa stand lucrurile, nu putem decat sa-i dam inca o data dreptate lui Napoleon, care afirma: "Cine risca atunci cand trebuie, este mai curajos decat crede el insusi".

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro