Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

20 Oct Top Stiri

Incepe razboiul contaminantilor

Ilinca Teodoriu

Autoritatile iau in calcul masuri de anihilare a dusmanilor nevazuti din alimente

Dupa aditivii alimentari, denumiti popular E-uri, in atentia Ministerului Agriculturii au intrat "contaminantii" alimentari, adica "orice substanta care nu se adauga in mod intentionat alimentelor, prezente in acestea ca rezultat al productiei, fabricatiei, prelucrarii, prepararii, tratamentelor, impachetarii, ambalarii si transportului produselor alimentare". Cu alte cuvinte, contaminantii sunt aflatoxinele produse de metabolismul microorganismelor si metalele grele, respectiv cadmiul, plumbul, zincul, cuprul, staniul si mercurul. Desi poate parea socant, de la banalele legume si fructe, precum cartoful si merele, pana la cele mai sofisticate produse preparate din carne, lactate si panificatie, toate contin contaminanti. In aceasta situatie, principala problema este cantitatea de contaminant existenta in fiecare produs. Cu cat cantitatea de metale, aflatoxine sau nitrati este mai mare, cu atat sanatatea consumatorului este mai amenintata, fapt confirmat si de specialistii in chimie alimentara.

Grav este faptul ca, desi limitele maxime de arsen si metale grele din alimente au fost stabilite, pana in prezent, nivelul cotelor de aflatoxine si nitrati nu este reglementat. Pe fondul pericolului pe care il reprezinta contaminantii pentru sanatatea populatiei, precum si pentru a indeplini cerintele Uniunii Europene, Ministerul Agriculturii si Sanatatii au elaborat un ordin ce stabileste, pe fiecare categorie, nivelul permis de contaminanti. Dar, desi a fost elaborat in luna februarie a.c., ordinul va intra in vigoare abia anul viitor, lasand astfel timp producatorilor mai putin corecti sa contribuie la distrugerea sanatatii consumatorilor.

Limite pentru nitratii din spanac

Ordinul stabileste limitele maxime pentru majoritatea produselor alimentare atat in functie de perioada de recoltare, de locul unde se cultiva materiile prime ale respectivului produs, cat si de starea in care se afla acestea (conservare, congelare, refrigerare). Astfel, oricat ar parea de hilar, actul normativ prevede ca limita maxima a nitratilor din spanacul recoltat in perioada 1 noiembrie- 31 martie trebuie sa fie de 3.000. In cazul salatei cutivate in sere si pe camp, limita nitratilor este diferita, osciland intre 4.500 si 2.500. Singura autoritate care poate autoriza provizoriu desfacerea pe piata a legumelor autohtone ce contin limite de nitrati mai mari este Ministerul Sanatatii.

Laptele trebuie sa aiba 5 mg de zinc

In cazul arsenului si al cuprului, plumbului, zincului sau staniului, ordinul nu modifica limitele stabilite in urma cu trei ani. Astfel, compozitia unui litru de lapte nu trebuie sa depasesca 0,1 miligrame de arseniu, 0,01 mg cadmiu, 0,1 mg plumb, 5 mg zinc, 0,5 mg cupru si 0,01 mg de mercur. In cazul branzeturilor, cotele admise sunt: 0,15 mg arseniu, 0,05 mg cadmiu, 0,5 mg plumb, 25 mg zinc, 2,5 mg cupru, 0,05 mg mercur. Mezelurile, conservele si semiconservele din carne au o limita maxima a contaminantilor, astfel: 0,15 mg arsen, 0,1 mg cadmiu, 1,0 plumb,

50 mg zinc, 5,0 mg cupru si 150 mg staniu. Exemplele pot continua, legea stabilind limitele maxime admise si pentru conserve de peste, peste sarat sau afumat, oua, unt, grau, faina, orez, porumb, produse de panificatie, dulceturi, gemuri, supe concentrate, dropsuri, bomboane, cacao, cartofi, sare, zahar, bauturi racoritoare, condimente si cafea.

Efecte dezastruoase asupra organismului

Contaminantii au un efect dezastruos asupra organismului uman. "Chiar si dupa denumire va puteti imagina ce efect au asupra sanatatii. Metalele grele sau aceste produse ale microorganismelor sunt deosebit de toxice, iar pentru a determina exact cantitatea din fiecare produs, sunt necesare o serie de teste specializate, ce se fac pe loturi, la nivelul tarii, in functie de criteriile de admisibilitate. Laboratoare specializate avem, dar nu stiu cati agricultori isi testeaza produsele", ne-a declarat Alexandru Stroia, sef de laborator in Institutul de Chimie Alimentara.

Testele nu sunt obligatorii

Desi noul act normativ este foarte explicit si detaliat la capitolul "Controale", nici o lege nu obliga producatorul sa-si testeze produsele inainte de a le comercializa. "Noi nu putem impune producatorilor cum sa-si faca treaba si ce materii prime sa foloseasca. Am ingradi astfel inventivitatea lor si le-am impune o anumita reteta, dar, in momentul in care produsul finit intra pe piata, ar trebui sa indeplineasca parametrii din norme. In caz contrar, acestia suporta consecintele", ne-a declarat Tudorel Balta, reprezentant al MAAP.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro