Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

13 Jul Top Stiri

Registrul Comertului, resursa pentru salariile magistratilor

Scandalul declansat de scindarea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a municipiului Bucuresti (CCIRB) a produs deja primele efecte: Registrul Comertului a fost trecut in subordinea Ministerului Justitiei. Guvernul isi motiveaza aceasta decizie, care a fost aprobata printr-o Ordonanta de Urgenta, prin necesitatea asigurarii unui control mai eficient al activitatii Registrului Comertului si al operatiunilor de inregistrare a societatilor comerciale. Pe de alta parte, surse parlamentare si din cadrul mediului de afaceri sustin ca Guvernul a luat aceasta masura pentru a face rost de bani, in special pentru majorarea substantiala a salariilor magistratilor, preconizata a intra in vigoare de la 1 octombrie.

"Ingerinte politice"

Decizia a fost justificata si prin faptul ca, in majoritatea statelor UE, Registrul Comertului este subordonat Ministerului de Justitie. Numai ca reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti ne-au declarat ca acquis-ul comunitar nu prevede acest tip de subordonare, deci aderarea la UE nu obliga autoritatile romane sa ia astfel de masuri. Oricum, este cel putin discutabil cum Registrul Comertului, departament aflat in organigrama CCIRB, organizatie nonguvernamentala care se sustine din surse proprii, poate fi trecut in subordinea unei institutii de stat.

Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, ne-a declarat ca Registrul Comertului trebuie sa fie un organism neutru din punct de vedere politic si "orice subordonare a acestei institutii unui minister, fie el chiar si partial de specialitate, nu raspunde dezideratului neutralitatii". "Dar daca scopul nu este unul financiar, Registrul ar putea fi subordonat eventual altei institutii, dar in nici un caz Ministerului Justitiei", a spus Ionescu, lasand sa se inteleaga ca, in acest caz, ar putea aparea ingerinte din zona politicului.

Sursa de bani

Registrul Comertului reprezinta o importanta sursa de bani, astfel ca decizia Guvernului, chiar daca e luata cu cele mai bune intentii, lasa loc la interpretari si naste suspiciuni. "Aceasta masura este supralicitata, pentru ca Registrul Comertului este o institutie care a functionat foarte bine si pana acum, astfel ca nu era necesara subordonarea sa de catre Guvern. Din punctul meu de vedere, aceasta decizie are alta explicatie, care este, mai mult ca sigur, legata si de banii pe care ii aduce Registrul si care, astfel, vor completa bugetul Ministerului Justitiei", ne-a declarat Dan Constantinescu, vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Senat. (A. Dobre, M. Guta)

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro