Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

11 Aug Top Stiri

Curatenie generala pe piata asigurarilor din Romania

Marius Guta

Guvernul a initiat o noua lege care confera puteri sporite Comisiei de Supraveghere

Guvernul a initiat un proiect de modificare si completare a Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supraveghere a asigurarilor, care, potrivit specialistilor din domeniu, va provoca o curatenie generala pe piata asigurarilor din Romania. Modificarile sunt structurate pe trei directii principale, care vizeaza sporirea atributiilor Comisiei de Spraveghere a Asigurarilor, conditii mai clare si drepturi mai multe pentru asigurati si o mai buna monitorizare a actionarilor directi si indirecti ai societatilor de asigurare. Proiectul mentionat a primit avizul tuturor comisiilor de specialitate ale Senatului si urmeaza sa fie supus aprobarii plenului.

Unul dintre motivele care au impus adoptarea acestui proiect de lege este faptul ca, in Romania, asigurarile sunt inca departe de ceea ce se practica in tarile dezvoltate, existand carente care ar putea determina socuri carora piata le-ar putea face fata cu greu. Un argument in acest sens il reprezinta expunerea de motive, semnata de premierul Adrian Nastase, in care se precizeaza ca aceste modificari sunt necesare pentru ca piata asigurarilor din Romania sa fie in concordanta cu directivele europene din domeniu. "Realizarea acestora este prevazuta a se face in trei etape, tinand cont de conditiile concrete ale pietei asigurarilor din Romania si avand in vedere ca armonizarea integrala a legislatiei pentru acest domeniu se va putea realiza doar in momentul primirii in Uniunea Europeana", se precizeaza in documentul citat.

Bani pentru Comisia de Supraveghere

Una dintre modificari vizeaza acordarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dreptului de a utiliza propriile venituri pentru construirea, achizitionarea sau inchirierea "unor imobile corespunzatoare" pentru "nevoile sale" sau pentru "reprezentantele pe care aceasta le infiinteaza". De asemenea, CSA a primit dreptul de a-si aproba bugetul de venituri si cheltuieli. Precizam ca, la infiintare, CSA a primit, pentru cheltuielile de intretinere, dotare si functionare, un imprumut din Fondul de protejare a asiguratilor. Potrivit Legii nr. 32/2000, acest imprumut trebuie rambursat, ceea ce explica atributiile sporite conferite CSA in privinta veniturilor si, mai ales, a cheltuielilor. Veniturile CSA sunt obtinute atat din taxele de autorizare, dar mai ales din cele de functionare, platite de societatiile de asigurare, care sunt de 0,3% din primele brute incasate de catre societatile de asigurare.

Drepturi sporite pentru asigurati

Pentru ca in multe cazuri unii clienti ai societatilor de asigurare au fost lezati in drepturile lor, din cauza faptului ca "nu au citit cu atentie contractul", Guvernul si-a propus sa elimine aceste situatii, "in vederea protejarii intereselor asiguratilor".

Ca urmare, societatile de asigurare vor fi obligate sa puna la dispozitia potentialilor clienti informatii privind durata contractului, modalitatile de executare, suspendare sau incetare a acestuia, mijloacele si termenele de plata a primelor de asigurare. De asemenea, asiguratii vor trebui sa fie instiintati cu privire la metodele de calcul a rezultatelor financiare, procedurile de solutionare a eventualelor litigii rezultate din derularea contractului, precum si orice alte informatii necesare protejarii intereselor acestora.

Societatile de asigurare sunt obligate, potrivit noilor modificari ale legislatiei, sa puna la dispozitia asiguratilor toate aceste informatii inainte de incheierea contractului.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro