Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

05 Jul Top Stiri

Alcorom a prejudiciat bugetul cu 212 miliarde de lei

Carmen Neacsu

Garda Financiara constata ca evaziunile devin din ce in ce mai sofisticate si mai rafinate

"Analizele Garzii Financiare din ultimul an indica o rafinare a comportamentului evazionist, un rol important revenindu-i elementului intelectual", a declarat, ieri, seful institutiei, comisarul general Niculae Plaiasu. El spune ca, in ultima vreme, evazionistii au dezvoltat "un sector paralel" in aproape toate ramurile economiei si nu numai in comert si servicii, ca pana acum.

Afacerile oneroase cu produse supuse accizarii au ramas in topul preferintelor "intreprinzatorilor" cu imaginatie si tupeu, date fiind castigurile fabuloase care pot fi obtinute intr-un timp foarte scurt.

Prejudicii la buget de 180 miliarde de lei

Cel mai spectaculos caz, descoperit recent de Garda Financiara, se refera la societatea Alcorom SA Calarasi, care, de la inceperea activitatii si pana in februarie 2000, a produs bugetului de stat un prejudiciu evaluat la 180 miliarde de lei, prin neplata obligatiilor fiscale. Pentru ca statul sa nu treaca la executare silita, in februarie 2000, administratorul Alcorom a vandut fabrica unei firme americane, First American Corporation LTD, cu sediul in statul Oregon. Vanzarea s-a facut cu incalcarea legii, dat fiind ca Alcorom se afla in litigiu cu Ministerul Finantelor pentru obligatii fiscale neplatite. Ulterior vanzarii, fabrica a devenit aport in natura la capitalul social al Transamerican 2000 SRL, "suma de 5 milioane de dolari inscrisa in factura de vanzare nefiind vreodata incasata", a informat Plaiasu.

Increngaturi mafiote

Concomitent cu vanzarea fabricii de alcool, administratorii Alcorom au vandut si linia de imbuteliere si instalatiile aferente catre United Distilleries SRL, societate constituita de unii dintre fostii actionari ai Alcorom. Transferul de proprietate al fabricii de alcool catre Transamerican 2000 Srl, efectuat de First American Corporation LTD, a avut drept scop obtinerea unei noi autorizatii de producere si comercializare a alcoolului, Alcorom ramanand cu datorii bugetare uriase.

Transamerican 2000 Srl este o clienta mai veche a GF, in controalele din martie 2001 fiind constatate falsificarea deconturilor de accize aferente perioadei noiembrie 2000-martie 2001, deducerile nelegale ale accizelor, in valoare de 63 miliarde de lei, aferente unor achizitii de rachiu de vin de la firme-fantoma. In iunie 2001, s-a mai calculat un prejudiciu de 1,7 miliarde lei, care se adauga la cele 41 miliarde din martie, rezultat din "calculul eronat al accizelor", fiind constatate si alte matrapazlacuri de substituire a alcoolului cu drojdia de vin. Din ianuarie a.c., s-a pus in aplicare o noua schema frauduloasa, inregistrandu-se in evidenta contabila aprovizionarea cu 12 milioane de litri vin aromatizat de 20 grade, din care 3,8 milioane au fost utilizati pentru obtinerea unei cantitati relativ egale de vin aromatizat de 21 grade, iar 8,1 milioane litri pentru obtinerea a 1,7 milioane litri distilat din vin 87%.

Spitalele "trateaza" Legea licitatiilor

Legislatia privind organizarea si desfasurarea licitatiilor este cea mai frecvent incalcata de unitatile sanitare, sustin oficialii GF, care au exemplificat situatia Spitalului Judetean Slatina, care pentru a evita aplicarea procedurilor de licitatie publica a defalcat valoarea totala a contractului "de comun acord cu societatea castigatoare a licitatiei", caz aflat in urmarire penala. Lista neregulilor continua si cu cazul Spitalului Judetean Buzau, care a facut cheltuieli de 10 miliarde de lei, care nu erau prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli si, ca urmare, plata s-a facut din fondurile alocate salariilor, medicamentelor si hranei pacientilor, nefiind organizate nici licitatii pentru programul finantat de Guvernul Belgiei, in valoare de 148.736 euro etc. si la Casa Judeteana de Sanatate Targu Mures s-a evitat desfasurarea licitatiei pentru supraetajarea sediului, lucrari estimate la aproape trei miliarde lei in scopul angajarii lucrarilor doar pe baza cererii de oferta. Valoarea totala a lucrarii s-a ridicat pana la urma la 4,4 miliarde de lei.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro