Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

11 Aug Top Stiri

Din 2003, Cec va monopoliza piata asigurarilor imobiliare

Marius Guta

Un proiect de lege care ne va strica sarbatorile: doua milioane de lei amenda pentru locuintele neasigurate

Proiectul "Legii privind asigurarea obligatorie a cladirilor cu destinatie de locuinte proprietate a persoanelor fizice" a fost finalizat. In mare, acesta include toate elementele care au constituit subiect de dezbatere publica in ultimele luni, dar aduce si lucruri noi. In primul rand, este vorba despre includerea unei prevederi care ne ameninta, pe noi toti, cu amenzi usturatoare in cazul in care nu ne asiguram locuintele. De asemenea, sunt voci care sustin ca, prin adoptarea acestei legi, se incearca resuscitarea fostei companii de stat din vremea regimului comunist, ADAS. Indiferent, insa, de argumentele pro si contra, autoritatile sunt decise sa adopte cat mai curand aceasta lege. Potrivit unor surse guvernamentale, in cel mult o luna, aceasta lege va fi introdusa, in procedura de urgenta, pe ordinea de zi a Parlamentului.

Asigurarile facultative, solutie de compromis

In actuala forma, proiectul de lege ofera o alternativa celor care nu sunt dispusi sa-si dea banii si casa pe mana statului. Astfel, la art. 2 se precizeaza ca persoanele fizice sunt obligate sa-si asigure cladirile cu destinatie de locuinta, din mediul urban si rural, aflate in proprietate personala, precum si anexele locuintei, "cu exceptia celor care au incheiat o asigurare facultativa", care acopera riscurile ce fac obiectul acestei legi. In ceea ce priveste asiguratorul, o societate de stat la care CEC va fi actionar majoritar, acesta este obligat sa transfere catre reasiguratori riscurile de cutremur si inundatie asumate prin contractele de asigurare.

Colibele si cotetele au regim special

Prevederile acestei legi se aplica pentru toate cladirile cu destinatie de locuinta, asa cum am precizat, cu unele exceptii. Este vorba despre constructiile usoare, aflate in perimetrul locuibil al localitatilor, care sunt folosite temporar, cum ar fi baracile, colibele si saivanele. Pentru a nu lasa loc interpretarilor, legea are unele precizari de-a dreptul bizare. Astfel, la art. 4., pct. e, la exceptii sunt trecute si "constructiile care au mai putin de trei pereti". Aceasta prevedere este cel putin ciudata, in contextul in care nici un om normal nu ar locui intr-o casa "cu mai putin de trei pereti". De fapt, consideram ca sunt necesari chiar patru pereti, ca sa nu mai punem la socoteala tavanul si podeaua. Totusi, cunostintele noastre in domeniu nu se pot compara cu cele ale specialistilor Guvernului. De asemenea, la exceptii sunt trecute si cotetele din lemn, legea omitand sa precizeze ce se intampla daca unui proprietar ii vine chef sa-si rasfete cainele cu o cusca din caramida.

Plata se face integral si in avans

Plata primelor de asigurare se va face integral, in avans, incepand cu ultimul trimestru al anului anterior celui pentru care se face asigurarea. Cu alte cuvinte, anul acesta, pana la 31 decembrie, vom fi buni de plata, in contextul in care se prevede ca legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2003. In primul an de asigurare, nivelul primei se va stabili pornind de la valoarea impozabila declarata. Incepand cu cel de-al doilea an, aceasta valoare se va stabili in conformitate cu prevederile normelor de evaluare tehnica pe care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este obligata sa le emita. Asigurarea este valabila de la 1 ianuarie la 31 decembrie si se face in limita a 15.000 de euro. Refuzul incheierii acestei asigurari se sanctioneaza cu amenda de maximum doua milioane. Pentru cei care nu isi pot permite sa plateasca aceasta asigurare, Guvernul intentioneaza sa acorde subventii.

"Nu era necesara o companie de stat"

Acest proiect de lege aduce cu el si multe neclaritati, pe care societatile de asigurare le-au semnalat. Principalul contraargument se refera la faptul ca asigurarile vor fi incheiate de o societate de stat. "Nu contest oportunitatea introducerii asigurarii obligatorii a locuintelor, deoarece consider ca acest lucru era necesar. Ceea ce nu inteleg este de ce trebuie sa se infiinteze o noua societate care sa se ocupe de acest lucru. Noi practicam deja acest tip de asigurare si consider ca putem sa o facem si de acum incolo", ne-a declarat Angela Toncescu, presedintele Asirom.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro