Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

12 Jul Top Stiri

EIU: "Cosmetizarea inflatiei afecteaza cresterea economica"

Marius Guta

Institutiile financiare sugereaza ca Guvernul ar ascunde datele reale privind indicatorii financiari

Unul dintre cei mai controversati parametri economico-financiari ai Romaniei il reprezinta, potrivit analistilor, rata inflatiei. Stabilita la 22%, tinta de inflatie pentru 2002 are toate sansele sa fie atinsa. Cu toate acestea, autoritatile romanesti nu se multumesc cu indeplinirea obiectivului si comunica date care se bat cap in cap. Ultimele predictii in acest sens au fost facute ieri, la Londra, de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Acesta a declarat ca rata inflatiei la sfarsitul anului se va plasa la un nivel de cel mult 18%. "Dupa cum merg lucrurile, la sfarsitul acestui an, inflatia nu poate sa treaca de 18%. In opinia mea, pentru anul viitor putem sa avem o tinta de inflatie de 12%", a precizat guvernatorul BNR. Potrivit acestuia, singura problema ramasa de rezolvat pentru gestionarea inflatiei este de natura structurala. Astfel, una dintre cele mai nocive influente asupra stabilitatii preturilor de consum au avut-o, in viziunea guvernatorului BNR, furnizorii de utilitati, respectiv Electrica, Radet, Romgaz si Petrom, care au furnizat "bani inflationisti".

"Exista anumite neclaritati"

Institutiile internationale nu se lasa, insa, pacalite, de aceste artificii ale autoritatilor romane. Astfel, Joan Hoey, responsabila pentru Romania a Economist Intelligence Unit (EIU), a declarat recent ca "exista inca anumite neclaritati privind modul de calculare a inflatiei in Romania". Aceasta a spus ca nivelul de 8% pe care il reprezinta costurile cu energia in calculul cosului familial ar putea fi nereprezentativ, iar, in contextul cresterilor din acest an din sectorul energetic, acestea pot influenta semnificativ rata inflatiei.

Joan Hoey sustine ca o rata a inflatiei care nu corespunde realitatii economice schimba datele privind cresterea economica pentru anul 2002.

Deutsche Bank are alta parere

Datele oficiale au fost contrazise si de ultimul raport al Deutsche Bank privind perspectivele extinderii UE, in care se precizeaza ca "Romania va avea, anul acesta, o rata medie a inflatiei de 21,5%. Ca urmare a tuturor acestor afirmatii, putem spune ca rata reala a inflatiei ramane o necunoscuta. In legatura cu acest aspect, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, ne-a declarat ca "pentru a afla corectitudinea inflatiei, ar trebui sa avem un alt Institut National de Statistica. Acesta poarta povara morala de a ne comunica, luna de luna, care este rata inflatiei. Este o raspundere foarte mare, in conditiile in care multi analisti contesta aceasta rata". Adrian Vasilescu a mai spus ca Guvernul lucreaza cu inflatia "decembrie/decembrie", iar institutiile internationale cu "inflatia anuala", diferenta dintre cele doua modalitati de calcul fiind chiar de cinci procente.

PIB mare, salariu mic

Specialistii Deutsche Bank ne dau, insa, si o veste buna. Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste cu 4% in acest an si cu 4,5% anul viitor, nivelurile de expansiune economica fiind printre cele mai ridicate in randul statelor candidate pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Referitor la salariul mediu brut, economistii bancii germane estimeaza ca, in 2002, acesta va atinge un nivel de 171 de euro/luna, ceea ce plaseaza Romania pe penultimul loc in randul statelor candidate, depasind doar Bulgaria, unde salariul mediu brut lunar este de 136 de euro.

Pentru anul in curs, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei a luat in calcul un nivel al inflatiei "decembrie/decembrie" de 20,8-21%. In ceea ce priveste estimarile pentru 2003, previziunile oficiale vin din nou in contradictie cu analizele institutiilor internationale. Astfel, proiectul de buget pe anul viitor ia in calcul o crestere economica de 5,2% si o inflatie de 15%.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro