Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

12 Jul Top Stiri

Tone de pesticide expirate ameninta oamenii si mediul

Carmen Neacsu, Ilinca Teodoriu

Romania are nevoie de peste patru milioane de dolari pentru neutralizarea "bombelor" chimice

Peste 1.340 tone de pesticide solide expirate si mai mult de jumatate de milion de litri de pesticide zac ascunse de zeci de ani prin diverse depozite ale fostelor intreprinderi de stat, fara ca autoritatile sa gaseasca o solutie pentru a scapa de aceste depozite de otravuri.

"Stocurile de pesticide s-au acumulat in intervalul 1976-1980, in perioada agriculturii colectivizate, cand se foloseau peste 30 de kilograme de pesticide la hectar, in timp ce, in prezent, daca se mai utilizeaza 10-15 grame", sustin surse din cadrul Ministerului Agriculturii (MAAP).

Pentru ca distrugerea acestor substante ar costa zeci de milioane de dolari, autoritatile prefera sa le tina "la pastrare", in fostele fabrici de stat, sub paza unor fosti angajati ai IAS sau a celor de la directiile fitosanitare. Constienti de efectele acestor substante asupra organismului uman, dar si asupra mediului inconjurator, autoritatile acuza lipsa fondurilor si sustin ca pastrarea pesticidelor expirate in depozite este o solutie temporara, adoptata pentru inlaturarea unor eventuale pericole.

"Nu toate pesticidele expirate sunt foarte toxice. Aceste substante au fost stranse de pe piata si au fost bagate in depozitele fostelor intreprinderi de stat, precum cele de legume-fructe, construite din beton si cu usi metalice", explica Vasile Bacila, director in cadrul Ministerului Agriculturii.

Eliminarea pesticidelor, conditie de integrare

In plus, Bacila sustine ca Romania nu este un caz singular si ca toate tarile candidate la Uniunea Europeana se confrunta cu aceeasi problema. "Toate tarile aflate in prag de integrare au fixat termenele pana la care trebuie sa distruga pesticidele. Pentru ca acestea nu pot fi transportate si nici ingropate, intrucat exista pericolul sa se propage in panza freatica, fiecare tara incearca sa scape de pesticidele expirate. Unii au gasit solutia de a le transfera in strainatate. Au existat cazuri cand containere cu pesticide expirate au ajuns in Romania", sustine oficialul MAAP.

Desi exista solutii pentru neutralizarea acestor substante, ele nu pot fi puse in practica in Romania, din lipsa de fonduri. Potrivit lui Vasile Bacila, fiecare pesticid poate fi reindustrializat, in functie de categoria din care face parte."

In functie de caracteristicile lor, anumite pesticide expirate pot fi utilzate, dupa ce sunt diluate in industria vopselurilor. Dar pentru a putea reindustrializa aceste substante toxice, este nevoie de foarte multi bani, de care, in momentul de fata, Ministerul Agriculturii nu dispune", a precizat Bacila.

Banii de la UE, un vis frumos

Chiar daca Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana (care considera neutralizarea substantelor chimice expirate un criteriu de aderare) sa distruga toate pesticidele expirate pana in 2007, in realitate insa, acestea sunt lasate sa zaca in aceleasi depozite ca si pana acum. Motivul invocat oficial este - ca intotdeauna - lipsa fondurilor necesare. Desi, la inceputul acestui an, ministrul agriculturii, Ilie Sarbu se lauda ca Uniunea Europeana va aloca in luna iulie peste patru miliarde euro in vederea demararii unui program de neutralizare a pesticidelor, pana in luna octombrie, MAAP nu a primit nici un euro din aceste fonduri. "In prezent, la MAAP se gasesc doi experti permanenti ai Uniunii Europene care monitorizeaza situatia pesticidelor si propun solutii in vederea neutralizarii lor", a precizat Bacila. Problema pesticidelor si a impactului pe care aceste substante, unele dintre ele inca neidentificate, le-ar putea avea asupra mediului inconjurator, va avea dedicat un capitol special in Planul National privind Protectia Mediului, in care vor fi alocate si sume importante de bani.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro