Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

03 Aug Top Stiri

Carbunele de slaba calitate, subventionat pana in 2007

Arpad Dobre

Ineficienta in sectorul minier va mai beneficia de subventii inca patru ani de acum inainte, doar pentru anul viitor fiind prevazute peste 3.800 miliarde lei, reprezentand diverse cheltuieli cu exploatarea carbunelui de calitate inferioara (lignit si carbune brun) si a huilei, conservarea minelor, salarii pentru nemunca acordate minerilor disponibilizati s.a. Pentru a sublinia hotararea ferma de a merge pe drumul spre Europa, oficialii Ministerului Industriei si Resurselor (MIR) au anuntat ca, din momentul ipoteticei aderari la UE in 2007, sectorul minier trebuie sa-si ia, totusi, adio de la subventii. Exceptie va face doar exploatarea huilei, dar si aceasta doar pana in anul 2011.

Gavril Baican, secretar de stat in cadrul MIR, a precizat ca eliminarea subventiilor pentru industria miniera se va face in contextul adoptarii normelor UE in domeniu. Potrivit statisticii, productia totala de carbune in primele sapte luni din acest an a fost de circa 18 milioane de tone, din care huila doar 2,1 milioane de tone, grosul fiind asigurat de lignit si carbune brun. "Restructurarea sectorului minier va continua in urmatorii ani, pe baza de programe, prin care minerii sa isi poata gasi alte locuri de munca", a afirmat Baican, precizand ca, in cativa ani, acest sector va fi privatizat.

Darnicie pe banii contribuabililor

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul viitor prevede subventii in valoare totala de 3.598 miliarde de lei pentru sectorul industrial.

In ceea ce priveste programele specifice, pentru combustibilii minerali solizi, suma alocata este de 1.817 miliarde de lei. Bugetul pe 2003 mai permite cheltuieli de 550 miliarde de lei, din care 230,7 miliarde de la bugetul de stat, pentru sustinerea programelor de inchidere sau conservare a minelor, precum si 785,7 miliarde de lei pentru protectia sociala acordata pentru anumite activitati din sectorul minier (respectiv salarii compensatorii pentru disponibilizati). Sustinerea sectorului energetic se va face prin valorificarea rezervelor de carbune, respectiv cumpararea de combustibili solizi din banii publici adunati de la contribuabili. Proiectul de buget mai stabileste cheltuieli de 1.567 miliarde de lei, din care 990,5 miliarde de lei sub forma de subventii.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro