Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

11 Aug Top Stiri

Firmele Sensiblu si Mediplus, suspectate de spalare de bani

Carmen Neacsu

Patronii straini ai unor lanturi de farmacii din Capitala au fost luati in vizor de Garda Financiara

Operatiune fara precedent a Garzii Financiare (GF), care a luat in vizor doua firme constituite de patru cetateni straini nerezidenti , respectiv Sensiblu SRL si Mediplus Exim SRL din Bucuresti, pentru o actiune nedovedita inca de spalare a banilor. Pentru rezolvarea cazului, s-a solicitat Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor obtinerea de la partenerii externi a unor date privind legalitatea functionarii firmei olandeze Sograno Bv, de la care societatile Sograno Activ si Actual Invest (cu patroni tot ceii patru straini) s-au imprumutat cu 8, respectiv 18 milioane dolari . Dupa ce au dezvoltat, in scurt timp de la aparitia celor doua firme, in 1997, o retea de farmacii in 16 judete, cei patru cetateni straini au infiintat si alte sase SRL-uri. De asemenea, aceleasi persoane administreaza societatile Daria Consult SRL, Ozone Laboratories SRL si Sograno Activ SRL, cu obiect de activitate studierea pietei si comert cu produse farmaceutice.

Totul ramane in familie

Una dintre constatarile GF este cesionarea, in mod repetat, de parti sociale de catre cei patru asociati catre alte societati ale acestora cu valori cu mult peste valoarea nominala sau activul net al societatii. Astfel, in perioada august 2001-aprilie 2002, Mediplus Exim a dobandit 15% din capitalul social al Sensiblu, unde sunt asociati aceleasi persoane fizice. Pentru 308 parti sociale, cu o valoare nominala de 34,3 milioane lei, Mediplus Exim a virat in conturile personale ale asociatilor in calitatea de cesionari suma totala de 119 miliarde lei. Evidenta contabila arata ca, la 30 iunie a.c., Sensiblu avea un capital social de 223,5 milioane lei, creante de 110 miliarde lei etc. si datorii catre furnizori de peste 200 miliarde lei. In aceste conditii, partile sociale cesionate, respectiv 15% din total, nu justifica cele 119 miliarde lei, platite de Mediplus Exim si incasate de asociati. "In fapt, asociatii au cesionat 15% din intreg patrimoniul societatii, inclusiv fondul de comert", a declarat Plaiasu, care a precizat ca pretul de vanzare a partilor sociale nu a fost stabilit printr-un raport de evaluare.

Afacerea, extinsa rapid

In perioada ianuarie-aprilie 2002, aceleasi persoane au constituit alte societati , Sograno Activ SRL (asociat unic firma Sograno BV Olanda, administrata de unul dintre cei patru cetateni straini) si Actual Invest, cu asociat majoritar aceeasi firma olandeza, plus cele patru persoane nominalizate mai sus. La 28 aprilie a.c., aceste doua firme au incheiat cu Sograno BV, un contract de imprumut pe cinci ani si o dobanda anuala EURIBOR +3,5% pentru opt, respectiv 18 milioane de dolari. Fara ca imprumutul sa fie notificat la BNR, in aceeasi zi, banii au intrat in conturile societatilor de la H.V.B. Bank Romania SA - Casa Stega. Tot pe 28 aprilie a.c., societatile au transferat valuta in mod egal, in conturile celor patru persoane fizice. Transferul a fost efectuat ca plata a partilor sociale pe care acestia le detineau la Sensiblu (85%) si Mediplus Exim (100%), vandute la 28 aprilie a.c. pe baza de contract de cesiune catre cele doua noi societati infiintate, respectiv Sograno Activ si Actual Invest. "Pretul de vanzare a partilor sociale a fost de peste 1.000 de ori mai mare decat valoarea nominala in cazul Sensiblu si de 50 de ori la Mediplus Exim si mult peste patrimoniul societatilor cesionate", spune Plaiasu. Oficialul Garzii Financiare opineaza ca in acest mod au intrat si iesit din sistemul bancar romanesc 26 milioane de dolari, avand ca rezultat ramanerea unei datorii la extern, cu dobanzile aferente, cu rolul de diminuare a impozitelor si taxelor catre stat. "Acest procedeu poate reprezenta o forma de spalare a banilor, intrucat au intrat in sistemul bancar romanesc de la o firma din strainatate, ce poate fi fantoma, si au iesit ca venituri realizate legal pe teritoriul Romaniei de anumite persoane fizice".

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro