Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

11 Aug Top Stiri

Autoritatile negociaza in secret vanzarea RomTelecom

Marilena Dan, Consuela Stegarescu

Oficialii romani incearca sa tina secrete negocierile cu OTE pe tema majorarii de capital

Desi Ministerul Comunicatiilor (MCTI) neaga ca Executivul este gata sa cedeze companiei elene OTE "partea leului" din RomTelecom - adica pachetul majoritar de actiuni -, specialistii afirma ca este doar o chestiune de timp pana cand investitorul grec, ce detine deja 35% din RomTelecom, va ajunge sa controleze compania in totalitate. Reprezentantii OTE, in frunte cu presedintele si directorul executiv Lefteris Antonakopoulos, si-au anuntat o a doua vizita la Bucuresti, incepand de ieri, in vederea continuarii negocierilor cu autoritatile romane pe tema majorarii cu 200 milioane USD a capitalului social al RomTelecom, dar si pentru discutii privind acordarea unui imprumut de 250 milioane USD pentru acoperirea nevoilor urgente ale companiei. Altfel spus, grecii sunt gata sa investeasca cei 450 milioane USD, anuntati inca din primavara ca fiind strict necesari pentru buna functionare a RomTelecom, cu conditia ca statul roman sa-si respecte angajamentele anterioare asumate fata de investitor.

Autoritatile pastreaza o tacere suspecta

Desi am solicitat celor imputerniciti confirmarea ca delegatia OTE a sosit la negocieri, pana la ora inchiderii editiei, nici reprezentantii MCTI si nici cei ai RomTelecom nu au reusit sa afle si sa ne instiinteze daca acest lucru s-a intamplat. Aceasta atitudine nu este o exceptie: de fiecare data cand subiectul unei actiuni legate de RomTelecom devine fierbinte, atat ministrul Dan Nica, cat si responsabilii RomTelecom dau dovada de secretomanie absoluta, lasand loc oricaror speculatii. Reactiile oficialilor institutiilor amintite se fac simtite numai atunci cand relatarile mass-media ajung sa atinga interesele partilor aflate "in joc". Asa s-a intamplat si duminica, cand MCTI a transmis, printr-un comunicat adresat Mediafax, ca toate "comentariile referitoare la obtinerea controlului asupra RomTelecom de catre OTE (...) sunt premature si pot prejudicia discutiile dintre cele doua parti".

Privatizare prin majorare de capital?

In aceasta saptamana, autoritatile romane si reprezentantii la varf ai OTE vor stabili detaliile majorarii de capital al RomTelecom si vor discuta, totodata, probleme legate de continuarea procesului de privatizare si de restructurare a operatorului national roman de telefonie fixa. Potrivit lui Dan Nica, problema obtinerii, de catre OTE, a pachetului majoritar de actiuni al RomTelecom "depinde de acordul actionarilor societatii romane de telefonie in privinta mai multor aspecte, cum ar fi valoarea prezenta a companiei si alte detalii care fac inca obiectul negocierilor dintre parti, pe baza raportului de evaluare intocmit de Schroder Salomon Smith Barney, consultantul selectat de MCTI pentru a doua etapa a procesului de privatizare a societatii".

MCTI da inapoi

Desi la Adunarea Generala a Actionarilor RomTelecom din noiembrie 2001 s-a decis, in unanimitate, solutia unei infuzii de capital de 450 milioane de dolari in companie, ulterior, autoritatile romane s-au razgandit si au anuntat ca nu vor accepta aceasta solutie. Motivul este limpede: OTE a anuntat ca doreste ca acest capital pe care este gata sa-l investeasca sa fie transformat in actiuni, fapt care i-ar asigura minimum 51% din pachetul detinut de stat. Pe 28 mai a.c., ministrul Dan Nica afirma, intr-un comunicat de presa: "Mi se pare oportun ca de aceasta data sa precizez ca, in mod cert, posibilitatea ca OTE sa devina actionar majoritar la RomTelecom prin majorare de capital nu este o optiune pe care sa o luam in calcul". Ulterior, tonul ministrului s-a mai indulcit, astfel ca saptamana trecuta el declara ca Guvernul trebuie sa gaseasca o solutie urgenta in aceasta privinta, astfel incat problema RomTelecom sa nu afecteze relatiile diplomatice dintre Romania si Grecia.

Declaratii contradictorii

In timp ce seful MCTI sublinia, duminica, ca "pana in acest moment, in cursul discutiilor dintre OTE si MCTI nu a fost discutata optiunea cu privire la obtinerea pachetului majoritar de catre OTE prin cresterea de capital efectuata la RomTelecom", oficialii OTE declarau in presa straina cu totul si cu totul altceva. "Incercam sa obtinem cel putin 51% din capitalul acestei companii. Pachetul ar putea fi mai mare, dar totul depinde de evaluarea RomTelecom", a declarat Dimitris Kouvatsos, directorul financiar al OTE, citat de publicatia elena "Kathimerini". Sursa citata adauga ca staff-ul OTE a confirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Guvernul Romaniei i-a aprobat cererea prin care grupul intentioneaza sa-si majoreze participarea la RomTelecom la peste 50%, prin achizitionarea unui nou pachet de actiuni, in valoare de 200 milioane de dolari.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro