Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

12 Jul Top Stiri

Aro Campulung, scutita ilegal de la plata a cinci milioane de dolari

Carmen Neacsu

Curtea de Conturi scoate la lumina facilitatile fiscale acordate pe criterii politice

Continuam astazi seria dezvaluirilor referitoare la neregulile privind modul de acordare a inlesnirilor la plata obligatiilor bugetare constatate de recentul control al Curtii de Conturi a Romaniei (CCR) la Ministerul Finantelor. Institutia este acuzata ca a a aprobat inlesniri la plata obligatiilor bugetare fara respectarea legislatiei. Practic, Curtea de Conturi semnaleaza faptul ca, in loc sa se procedeze la executarea silita a datornicilor, Finantele au acordat reesalonari si scutiri la plata, ceea ce a privat bugetul de stat de sume uriase.

Acesta este si cazul societatii Aro Campulung, una dintre veteranele listei esalonarilor, reesalonarilor si scutirilor de la plata majorarilor de intarziere.

Finantele, darnice cu banii statului

Prin Adresa 441937 din 3 iunie 1999, Ministerul Finantelor aproba pentru Aro esalonarea la plata obligatiilor bugetare a sumei de 134,8 miliarde lei, reprezentand impozit pe profit, pe salarii, accize, TVA, precum si majorarile de intarziere aferente, in valoare de 78,3 miliarde lei. Inlesnirile erau conditionate de achitarea obligatiilor curente fata de buget si depunerea unei scrisori de garantie bancara in valoare de 4,993 miliarde lei. La nici doua luni, prin Adresa 443289, conducerea Aro solicita MF anularea majorarilor de intarziere, revizuirea esalonarii deja aprobate, respectiv diminuarea cuantumului transelor lunare pe primii doi ani si acordarea acestei esalonari fara depunerea unei scrisori de garantie bancara. Dupa o saptamana, o adresa de solutionare semnata de Iosefina Morosan, secretar de stat in Finante si Dumitru Buica, director general in MF la acea data, se comunica Aro ca s-a aprobat prelungirea termenului de depunere a scrisorii de garantie bancara pana la data de 20 noiembrie 1999.

Cere si ti se va da...

De asemenea, prin Adresa de solutionare 443289, MF anunta managementul societatii Aro ca a aprobat inlesnirile la plata solicitate de conducerea firmei argesene, dar "fara a avea documentatia si punctul de vedere al organului fiscal teritorial", dupa cum arata nota de control a Curtii de Conturi. Astfel, s-a aprobat scutirea la plata a majorarilor de intarziere aferente datoriilor restante, in suma totala de 78,3 miliarde lei, si modificarea graficului de esalonare conform cererii formulate de Aro. Comunicarea inlesnirii a fost data in baza derogarii aprobate de ministrul finantelor din acea perioada, Decebal Traian Remes, la propunerea lui Dumitru Buica. Controlul Curtii de Conturi a constatat ca prevederile legislatiei in vigoare din acea data au fost incalcate in doua cazuri legate de Aro. Este vorba de prelungirea termenului de depunere a garantiei bancare pana la 20 noiembrie 1999 (si nu in termen de 10 zile de la data comunicarii aprobarii cererii de esalonare) si de aprobarea direct de catre centrala MF, fara a avea documentatia si punctul de vedere al Directiei Generale a Finantelor Publice teritoriale Arges, asa cum spune procedura aprobata prin OMF 1283/1998.

Aprobarea scutirii de la plata a majorarilor de intarziere de 78,3 miliarde lei (peste cinci milioane dolari la cursul mediu al dolarului din anul respectiv), ca si modificarea graficului de esalonare.

Fostul ministru si alti oficiali, in culpa

Raportul Curtii de Conturi spune ca vinovati de nerespectarea prevederilor legale se fac secretarul de stat Iosefina Morosanu, Radu Pandele si Silvia Patrascoiu, care au semnat adresa de aprobare a prelungirii termenului de depunere a garantiei bancare, precum si ex-ministrul finantelor, Decebal Traian Remes, si Dumitru Buica, care au aprobat respectiv semnat nota 443289 din 21 septembrie 1999, (scutirea la plata a celor 78,3 miliarde si micsorarea nivelului ratelor esalonate). Directorul general Dumitru Buica s-a justificat in fata controlorilor financiari, spunand ca Nota 443289 a fost aprobata de ministrul Remes "datorita greutatilor financiare ale Aro si in vederea privatizarii", actiune legala, deoarece "domnul Remes personal se ocupa de aprobarea scutirilor". La randul sau, ex-ministrul spune ca a mai fost controlat, dar ca nu i-a fost retinuta niciodata vreo culpa.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro