Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

13 Jul Top Stiri

Romanii consuma "la greu" banane unguresti

Ilinca Teodoriu

Dupa ce si-au umplut buzunarele de pe urma afacerilor cu pulpe de pui de proveninta SUA, care intrau in tara pe filiera CEFTA - adica fara taxe vamale -, importatorii isi pot continua linistiti afacerile cu... banane. Desi poate parea ciudat, afacerile cu citrice si banane sunt foarte profitabile, numai anul trecut Romania importand peste 92.000 tone de astfel de produse, in valoare de pste 30 milioane USD, ceea ce reprezinta circa 5% din totalul importurilor de produse agroalimentare. In plus, potrivit Capitolului 7 - Agricultura, deschis la inceputul lunii octombrie pentru negocieri cu UE, Romania se angajeaza ca pentru importurile de banane din tarile comunitare, facute in perioada 1 noiembrie-30 aprilie a fiecarui an, taxa vamala sa fie de 15%, in timp ce importurile din tarile CEFTA sa fie exceptate de la plata taxelor vamale. Cu alte cuvinte, pentru bananele importate din Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Polonia si Bulgaria, agentii economici romani nu platesc taxe vamale.

Ministerul Agriculturii se incurca in declaratii

Valoarea importurilor de banane din ultimii ani sunt o adevarata necunoscuta si pentru autoritatile responsabile, respectiv Ministerul Agriculturii, care prezinta diverse versiuni, in functie de ocazie. Astfel, in documentul deschis negocierilor cu UE , oficialii MAAP au apreciat ca importurile de banane "se situeaza in jurul a 50.000 tone, in 1998 fiind de 50.191 tone". In schimb, potrivit datelor aceluiasi minister, numai anul trecut Romania a importat peste 60.000 tone de banane, cu 10.000 tone mai mult decat se declara in documentul de pozitie.

In ceea ce priveste importurile din tarile CEFTA, anul trecut, potrivit statisticii MAAP, in Romania au intrat din Ungaria peste 82,2 tone de banane, in valoare de circa 30.000 USD. De asemenea, in aceeasi perioada, Romania a importat si circa doua tone de banane, in valoare de 5.500 USD, din Slovenia. Anul acesta, cererea de banane este in crestere, fapt dovedit chiar de datele MAAP, potrivit carora, in primele opt luni din 2002, s-au importat banane in valoare totala de 15,8 milioane USD, cu doua milioane USD mai mult decat valoarea totala a bananelor importate pe tot parcursul anului trecut. Bineinteles ca si cantitatile importate din tarile CEFTA au inregistrat o crestere semnificativa. Astfel, pana la sfarsitul lunii august, s-au importat din Ungaria peste 60 tone de banane, in valoare de aproape 20.000 USD.

La vama se pot intampla tot felul de minuni

"In mod normal, aceste marfuri nu trebuie sa intre in tara, ca sa beneficieze de o facilitate tarifara. Marfa trebuie sa fie insotita de un certificat care sa ateste ca produsul este originar din acea tara, fapt imposibil in cazul CEFTA", ne-a declarat Dana Vasilescu, de la Directia de Programe Internationale din cadrul MAAP. Ulterior, aceasta a precizat ca "importul de banane din tarile CEFTA nu este limitat, fiecare tara este libera sa importe si sa exporte la randul ei, dar, in acest caz, se platesc taxe vamale". Oficialii MAAP nu exclud chiar existenta unor intelegeri intre diversi agenti economici din Romania cu cei din Ungaria. "Importul de banane din tarile CEFTA este nesemnificativ si poate fi urmarea unor intelegeri dintre anumite firme din Ardeal cu cele din Ungaria". In ipoteza ca bananele din tarile CEFTA intra in tara fara taxe vamale, MAAP arunca "pisica" in curtea vecina. "Oricum, este o problema a Vamii si in nici un caz a Ministerului Agriculturii", a conchis Dana Vasilescu.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro