Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

12 Jul Top Stiri

Imperiul de carton al lui Florea, cladit pe datorii si scutiri ilegale

Ilinca Teodoriu

Raportul Curtii de Conturi face dezvaluiri de senzatie despre modul in care s-au nascut marile averi

Seria inlesnirilor fiscale acordate pe banda rulanta de Ministerul Finantelor Publice(MFP) unor agenti economici fara respectarea prevederilor legale continua cu societatea comerciala Fulger SA Bragadiru, proprietatea miliardarului de carton Gheorghe Florea. Potrivit raportului Curtii de Conturi, MFP a aprobat o serie de esalonari si reesalonari ale datoriilor acestei societati, in loc sa aplice procedura executarii silite a creantelor bugetare, asa cum prevede legea.

Prima cerere privind esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, pe o perioada de 12 luni, a fost depusa de Fulger Bragadiru la inceputul anului 1998. Autoritatile au aprobat cu promptitudine solicitarea. La data de 3 martie 1998, prin adresa nr. 280311, Stefania Ionita, care ocupa in perioada respectiva functia de director general al Directiei de Colectare a Veniturilor Statului, aproba societatii Fulger esalonarea la plata, pe termen de 12 luni, incepand cu 20 mai 1998, a unei datorii de peste 44 miliarde lei, reprezentand accize si TVA. Prin intermediul aceluiasi document, se accepta si esalonarea la plata pentru o perioada de 20 de luni a unei sume totale de 16,5 miliarde lei, reprezentand majorari de intarziere aferente accizelor si TVA neplatite. De asemenea, potrivit adresei MFP nr. 440.095 din data de 15 ianuarie 1999, a fost aprobata aceleiasi societati esalonarea la plata obligatiilor restante datorate bugetului in valoare totala de 16,5 miliarde lei, in 12 rate, incepand cu 30 iunie 1999.

Esalonari "pe ochi frumosi"

La fel ca in cazurile precedente, prezentate amanuntit in paginile ziarului nostru, oficialii Ministerului Finantelor s-au considerat mai presus de orice lege, acordand facilitati fara a respecta legislatia in vigoare. Desi cererile privind acordarea de inlesniri la plata sumelor datorate bugetului de stat se solutioneaza pe baza unor dosare intocmite de organele de nivel inferior, insotite in mod obligatoriu de punctul de vedere al acestora privind respectiva cerere de esalonare, societatea Fulger Bragadiru a obtinut esalonarea datoriilor doar pe baza "bunavointei" oficialilor MFP, documentatia organelor inferioare (in acest caz- Directia Generala a Finantelor Publice Ilfov) fiind inexistenta. Controlorii financiari ai Curtii de Conturi au descoperit ca facilitatile acordate fara dosar de documentatie si fara punctul de vedere al DGFP Ilfov pentru societatea Fulger Bragadiru au continuat. Astfel, prin adresa 440303 din 22 ianuarie 1999, societatea a cerut anularea majorarilor de intarziere si reesalonarea obligatiilor de plata din adresa nr.280311 din 3 martie, in valoare de 44 miliarde lei, precum si esalonarea similara a obligatiilor din a doua inlesnire, in valoare de 16,5 miliarde. Raspunsul MFP nu s-a lasta asteptat mult timp. Pe 29 ianuarie 1999, prin adresa nr.440303A, semnata de Iosefina Morosan, secretar de stat si Dumitru Buica, seful Directiei de Colectare a Veniturilor Statului, s-a aprobat reesalonarea la plata a obligatiilor ramase de plata, stabilite prin adresa din luna martie 1998 , in suma de 21,8 miliarde, in 50 de rate lunare, incepand cu 28 februarie 1999. Totodata, prin adresele 440303B din 29 ianuarie, sub semnatura Iosefinei Morosan si a subalternului sau Dumitru Buica, Ministerul Finantelor acorda firmei Fulger Bragadiru anularea aprobarii esalonarii 40095 din 15 ianuarie 1999, precum si reesalonarea la plata a obligatiilor restante in valoare de 16,5 miliarde, incepand cu 30 iunie 1999, in 50 rate lunare.

Potrivit Curtii de Conturi, prin aprobarea reesalonarii obligatiilor ramase de plata in suma de 21,8 miliarde lei in 50 de rate lunare - de la 20 rate aprobate initial - incepand cu 28 februarie 1999, MFP a prelungit nelegal termenele scadente de incasare a creantelor respective.

Facilitatile fiscale au continuat

Fara a respecta legislatia in vigoare, in luna noiembrie 1999, Ministerul Finantelor a mai aprobat, prin adresa 44.449, ca pe perioada noiembrie 1999-aprilie 2000, cuantumul ratelor societatii Fulger Bragadiru sa se diminueze la 50 milioane lei pentru fiecare esalonare. Adresa a fost semnata de aceiasi oficiali ai MFP, respectiv Iosefina Morosan si Dumitru Buica. Potrivit Curtii de Conturi, prin aceasta noua aprobare ce nu respecta legea, oficialii MFP au prelungit fara justificare legala termenele scadente de incasare a creantelor deja esalonate.

Scutiri de peste 47 miliarde de lei

Dupa ce a acordat esalonari peste esalonari Ministerul Finantelor a mai facut o favoare societatii Fulger Bragadiru, si anume, scutirea de la plata catre bugetul de stat a unei sume de peste 47 miliarde de lei. In luna noiembrie 1999, Fulger Bragadiru solicita MFP sa restituie 21 miliarde de lei catre Moldoproduction SA , cumparatorul actiunilor Bragadiru, precum si scutirea majorarilor de intarziere existente. Scutirea de la plata majorarilor de intarziere a fost aprobata chiar de Decebal Traian Remes, care ocupa in momentul respectiv functia de ministru de finante.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro