Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

16 Jul Top Stiri

Creditele pentru nevoi personale creeaza dispute

Marius Guta

Scaderea dobanzilor a provocat o "lupta la baioneta" intre banci, pentru recastigarea clientilor

Sistemul bancar autohton se confrunta, in ultimul timp, cu o tendinta generala de scadere a dobanzilor, care au ajuns chiar la 16% pe an, in unele cazuri.

De asemenea, ultima dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a ajuns la cel mai mic nivel de la introducerea sa, respectiv 23,8%. Dincolo de avantajele mai mult sau mai putin evidente pe care acest fapt le are asupra activitatii de creditare, exista, insa, si un element negativ: "evaporarea" economiilor populatiei, care se reorienteaza catre alte forme de economisire.

Ca urmare, bancile duc o lupta "la baioneta" pentru recastigarea clientilor. Astfel, pentru a raspunde cererilor din ce in ce mai numeroase, tot mai multe banci au introdus o noua forma de imprumut: creditul pentru nevoi personale.

"Festina lente"

Competitia acerba pentru acordarea de credite prezinta si unele riscuri, asupra carora specialistii din domeniul bancar au atras, deja, atentia.

"Bancile trebuie sa se grabeasca incet. Economia are nevoie de credite, dar trebuie urmarit ca aceasta crestere semnifictiva sa nu reaprinda inflatia", a avertizat cu ceva timp in urma guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Potrivit datelor obtinute de la principalele banci comerciale, in momentul de fata, numarul creditelor acordate persoanelor fizice este cu mult peste cel al creditelor pentru persoanele juridice.

Acest lucru este consecinta faptului ca, in ultimele 12 luni, in primul caz s-a inregistrat un salt de peste 200%, fata de numai 30% in cazul firmelor. De asemenea, structura creditelor pentru persoane fizice a cunoscut modificari importante.

Bani pentru casa...

Un salt de peste 250% s-a inregistrat in cazul creditelor pentru cumpararea de autoturisme sau locuinte. De fapt, din punct de vedere al volumului, cele mai multe credite s-au acordat pentru cumpararea, amenajarea sau extinderea locuintelor. BCR, de exemplu, a acordat anul acesta de trei ori mai multi bani pentru locuinte decat a acordat in intreg anul 2001.

O situatie asemanatoare se inregistreaza si la CEC, unde s-a depasit, deja, nivelul de anul trecut. Nici in cazul Banc Post lucrurile nu sunt cu mult diferite, atat doar ca o pondere ceva mai mare decat in cazul bancilor mentionate, de aproximativ o treime din total, o au creditele pentru achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata.

... si masina

Ultima institutie bancara care a sfidat concurenta, printr-o oferta greu de refuzat, este Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Astfel, cu prilejul sarbatorilor de Craciun si Paste, CEC va acorda credite fara avans pentru persoanele fizice. Acestea sunt destinate achizitionarii bunurilor de folosinta indelungata, inclusiv de masini second-hand.

Creditele vor putea fi contractate in doua perioade distincte, respectiv noiembrie 2002-ianuarie 2003, si martie- mai 2003. Perioada de creditare pentru cumpararea bunurilor de folosinta indelungata este cuprinsa intre un si trei ani, aceasta crescand pana la cinci ani in cazul cumpararii de autoturisme. Dobanda, care este de 32%/ an, in momentul de fata, va fi fluctuanta pe toata durata de creditare, in functie de evolutia de pe piata bancara. Valoarea maxima a creditului va fi stabilita in functie de pretul produsului achizitionat. Cu alte cuvinte, nu puteti sa cereti bani pentru masina si sa va mai si ramana pentru cartofi si gogosari. Un alt element care scoate in evidenta aceasta noua oferta il reprezinta faptul ca imprumuturile vor fi acordate chiar daca societatea comerciala care vinde produsul nu a incheiat o conventie CEC.

Avans si ipoteca

Bani pentru cumpararea de masini sau alte bunuri de folosinta indelungata pot fi obtinuti si de la bancile comerciale. Diferenta consta in faptul ca, spre deosebire de CEC, acestea cer un avans. Astfel, Banc Post solicita garantii colaterale, inclusiv ipoteca pe bunurile imobiliare ale titularului sau girantilor. In cazul creditelor pentru autoturisme, Banc Post acorda o perioada de gratie de sase luni.

Pentru acelasi tip de credit, BCR solicita un avans de pana la 25%. In ceea ce priveste Banca Romana pentru Dezvoltare, aceasta impune cesionarea in favoarea sa a asigurarii autoturismului achizitionat din credit. De asemenea, pentru creditele care depasesc 4.000 de dolari BRD impune instituirea unei ipoteci imobiliare.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro