Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

16 Jul Top Stiri

Grecii devin stapani absoluti peste RomTelecom

Carmen Neacsu, Marilena Dan

Negocierile dintre Ministerul Comunicatiilor, Tehnologiei Informatiei (MCTI) si grupul elen OTE pe tema majorarii capitalului social al operatorului national de telefonie fixa, RomTelecom, au intrat in linie dreapta. Dupa luni de discutii, catalogate de premierul Adrian Nastase ca fiind "foarte dure", cele doua parti au anuntat ca au convenit termenii unei propuneri de tranzactie in valoare de 243 milioane de dolari pentru RomTelecom, care urmeaza sa fie aprobati de catre Guvernul roman si board-ul OTE.

Negocierile dintre cele doua parti privind majorarea de capital si unele schimbari de ordin operational, menite sa rentabilizeze activitatea RomTelecom, s-au intensificat in urma cu doua saptamani, cand OTE a anuntat ca va trimite la Bucuresti o delegatie condusa de presedintele si directorul executiv, Lefteris Antonakopoulos. Anuntul a fost facut pe fondul unor ascutite polemici interne pe tema privatizarii RomTelecom, alimentate cu declaratii acide, facute in presa internationala de oficialii OTE. Adevarata miza a micului razboi mediatic dintre cele doua parti implicate a fost, de la bun inceput, proprietatea asupra companiei (cu atat mai mult cu cat statul roman anuntase ca va vinde, pana la sfarsitul anului, un alt pachet de actiuni al RomTelecom) si nu majorarea de capital, dovedita un simplu pretext de negocieri de privatizare.

Solicitarile OTE, satisfacute

Potrivit MCTI, OTE va face, in perioada urmatoare, o combinatie de infuzie de capital, sub forma unei cresteri de capital cu circa 200 milioane de dolari, urmata de o conversie in actiuni a unor datorii de aproximativ 50 milioane de dolari ale RomTelecom. In plus, o a doua componenta a tranzactiei ar presupune achizitia directa, de catre OTE, a unui pachet de actiuni de la MCTI, ca urmare a contractului incheiat in 1998, fapt care i-ar asigura investitorului elen controlul absolut asupra companiei.

Grecii devin actionari majoritari

"Cele doua tranzactii presupun obtinerea pachetului majoritar la RomTelecom de catre OTE", precizeaza un comunicat al MCTI. Compania greaca OTE detine, pana in prezent, o participatie de 35% la capitalul RomTelecom si are drept de uzufruct pentru un pachet suplimentar de 16%, in urma unei tranzactii in valoare de 675 milioane de dolari, incheiata in anul 1998. Sursele citate spun ca partea romana a pus o serie de conditii in cursul negocierilor, intre care asigurarea unor drepturi speciale pentru actionarii minoritari, care ar trebui sa aiba un cuvant greu in situatii de criza.

Termenii finali ai tranzactiei vor fi definitivati la viitoarea sedinta de Guvern. Potrivit premierului Adrian Nastase, pana in prezent, discutiile intre partea romana si grupul elen OTE au dus numai la stabilirea "bazei pentru o decizie, fara ca detaliile sa fie fixate in totalitate". Intrebat daca, in urma negocierilor, grupul OTE va detine 51% sau mai mult din actiunile companiei, seful Guvernului a afirmat ca nu doreste sa anticipeze care dintre variantele aflate in discutie va fi acceptata de cele doua parti.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro