Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

13 Jul Top Stiri

Datoriile de 1,8 miliarde $ ale firmelor vor aduce burselor castiguri fabuloase

Carmen Neacsu

Noul sistem de recuperare a creantelor societatilor comerciale va genera comisioane uriase

Guvernul ar putea discuta, in urmatoarele doua saptamani, un proiect de ordonanta de urgenta privind tranzactionarea prin intermediul burselor de valori a datoriilor societatilor comerciale. Miza acestei masuri este reducerea nivelului arieratelor si a blocajului financiar, indicatori pentru al caror nivel autoritatile de la Bucuresti au tot fost mustrate de reprezentantii organismelor financiare internationale, in speta de catre Fondul Monetar International.

Datoriile insumeaza 45% din PIB

De altfel, nivelul creantelor pe total economie se ridica, potrivit datelor prezentate recent de catre oficiali ai Executivului, la circa 45% din Produsul Intern Brut (PIB), procent in care sunt incluse si datoriile bugetare ale firmelor. Eugen Dijmarescu, seful Departamentului de Comert Exterior din cadrul Guvernului, a declarat recent ca nivelul creantelor comerciale intre societati se apropie de 20% din PIB. Aceste date elocvente reflecta miza uriasa a unor astfel de tranzactii prin intermediul burselor - care, in mod normal, vor percepe un comision din valoarea contractului de cesiune -, dar si pentru societatile aflate in nedorita postura de blocaj financiar, ce ar putea obtine lichiditati din cesionarea datoriilor.

Sistemul de compensare, ineficient

Una dintre solutiile practicate in prezent pentru diminuarea blocajului financiar este compensarea datoriilor neonorate la termen prin intermediul unui sistem informatic administrat de catre Institutul de Management si Informatica. Acest sistem obliga societatile care inregistreaza datorii al caror termen de plata a expirat cu mai mult de 30 de zile sa-si inregistreze factura in sistemul informatic amintit. Sistemul realizeaza un circuit de compensare, existand restrictii impuse chiar de limitele acestuia, com-pensarea putand fi posibila doar daca valorile facturilor se potrivesc perfect. Ca urmare, se intampla ca in lantul compensarilor sa apara verigi lipsa, iar in acest caz blocajul economic sa creasca.

Comisioane de tranzactionare

Una dintre alternative la sistem vine din partea Bursei Romane de Marfuri (BRM), care a elaborat un sistem integrat de tranzactionare a creantelor. Acesta presupune realizarea compensarilor si tranzactionarea creantelor pe piata libera, cu scopul final de a obtine lichiditati intr-un timp cat mai scurt. Comisionul BRM variaza de la 0,2% la 0,5% din valoarea contractului de cesiune, invers proportional cu valoarea contractului, dupa cum ne-a declarat presedintele BRM, Mircea Filipoiu. In proiectul de act normativ se au in vedere transparenta si confidentialitatea tranzactiilor, ca si tratamentul egal al participantilor la licitatie. In plus, se are in vedere sanctionarea tentativei de manipulare a tranzactiilor prin eliminarea din licitatie, dupa cum ne-au declarat surse din Ministerul Finantelor. La randul sau, directorul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, ne-a declarat ca un lucru bun prevazut de proiectul de ordonanta a Guvernului este ca se lasa loc competitiei si inovatiei pe aceasta piata. "Proiectul legislativ nu defineste, ci vorbeste despre o piata reglementata, deschisa, ceea ce este un lucru bun", spune Farmache. Oficialul BVB subliniaza ca "mai interesant este cum se reglementaeza din puct de vedere juridic tranzactionarea creantelor" si faptul ca institutia pe care o reprezinta are infrastructura si expertiza necesara in domeniu.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro