Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

11 Aug Top Stiri

Schemele facultative de pensii, o alternativa la actualul sistem

Saptamana trecuta a avut loc la sediul Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti dezbaterea proiectului legii privind schemele facultative de pensii ocupationale, la care au participat ministrul muncii si solidaritatii sociale (MMSS), Marian Sarbu, reprezentanti ai Casei de Pensii, ai Guvernului, Bancii Mondiale, Ministerului Finantelor, dar si ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), patronatelor, sindicatelor si principalelor companii de asigurare.

Societatile de asigurare, element de baza

In proiectul legii privind schemele facultative de pensii ocupationale se stipuleaza ca societatile de asigurare care detin o licenta valabila pentru a desfasura activitati de asigurari de viata, in conformitate cu legislatia in vigoare, pot deveni furnizori ai acestor scheme de pensii ocupationale. In acest caz, asiguratorii vor fi cei care vor administra aceste fonduri de pensii, prin intermediul unui departament specializat.

Supravegherea activitatii furnizorilor va intra in atributiile Comisiei Nationale a Fondurilor de Pensii (CNFP), organizata ca institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, care va colabora cu CSA si CNVM pentru a asigura cea mai eficienta reglementare a furnizorilor de scheme facultative de pensii ocupationale.

Politica de investitii se va baza pe principiile prundentiale de baza, legea urmand sa prevada categoriile de investitii permise, plafoanele maxime pentru fiecare categorie, limitarile la unele tipuri de investitii s.a.

Participarea este voluntara

De asemenea, potrivit Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, printre sistemele de garantare a acestor fonduri de pensii este inclusa si obligativitatea incheierii unei polite de reasigurare in caz de subcapitalizare. Fondurile de pensii ocupationale cu contributie voluntara reprezinta scheme de pensii legate de procesul de munca sau de exercitarea unor profesii. Participarea la aceste scheme este voluntara, intreg sistemul bazandu-se pe capitalizare, sub forma schemelor cu contributii definite, generand beneficii legate direct de performantele investitiilor realizate de fond. Constituirea acestor fonduri se va decide de comun acord de catre patronate si sindicate, acolo unde nu exista sindicat constituirea facandu-se la propunerea angajatorului cu consultarea reprezentantilor salariatilor.

Efect pozitiv

Astfel, proiectul de lege stipuleaza faptul ca decizia de participare la schema de pensii urmeaza a fi mentionata in contractul de munca, indiferent de nivelul la care a fost incheiat (individual sau colectiv).

Surse din cadrul pietei asigurarilor, citate de MediaXprimm, au declarat ca intrarea in vigoare a acestei legi ar putea avea un efect benefic asupra industriei romanesti a asigurarilor, stiut fiind faptul ca exista companii foarte interesate de posibila implicare in domeniul pensiilor private ocupationale.

"Apreciem ca fiind pozitiv faptul ca legea prevede deductibilitate. Este mai putin bine ca participarea la aceste scheme este optionala. In mod cert este un mare pas inainte, primul care se face dupa abrogarea Ordonantei de Urgenta privind introducerea Fondurilor Universale de Pensii", a declarat Florina Vizinteanu, presedinte - director general Omniasig Asigurari de Viata.

Sistem de reguli si conditii

Prezentam in continuare principalele prevederi ale proiectului legii privind schemele facultative de pensii ocupationale, urmand ca in numerele viitoare sa prezentam pe larg acest proiect de lege.

Schemele facultative de pensii ocupationale desemneaza un sistem de termene, conditii si reguli pe baza caruia furnizorul de pensii ocupationale plateste pensii participantilor. Acestea trebuie sa contina metodele pentru determinarea valorii si periodicitatii contributiilor, modul de impartire a acestora intre angajat si patron, precum si metodele pentru efectuarea platii pensiilor ocupationale, a frecventei, duratei si actualizarii acestor plati. Schema poate fi propusa de un patron sau un grup de patroni, un sindicat sau un grup de sindicate, pentru angajatii/membrii lor, pentru fostii angajati/membri si pentru rudele aflate in intretinerea acestora.

Dispozitii specifice

Un patron, un grup de patroni, un sindicat sau un grup de sindicate pot propune participarea la o schema facultativa de pensii ocupationale angajatilor sau membrilor acestora in urmatoarele conditii:

  • prin participarea la constituirea unei societati de pensii care sa administreze un fond de pensii ocupationale;
  • prin incheierea de contracte cu furnizori de scheme facultative de pensii ocupationale.

Pentru infiintarea unei scheme facultative de pensii ocupationale este absolut obligatoriu prevederea unor dispozitii specifice in contractele colective de munca la nivel de intreprindere. De asemenea, aceste reguli sunt valabile si in cazul grupurilor de intreprinderi sau de ramuri. Angajarea unei persoane, dobandirea calitatii de membru al unui sindicat nu pot fi conditionate de participarea sau continuarea participarii la o schema facultativa de pensii ocupationale si nu se pot face retineri din salariu pentru contributii la o astfel de schema fara acordul scris al persoanei respective.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro