Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

16 Jul Top Stiri

Contribuabilii, "miluiti" cu 5% din salariu, din 2003

Arpad Dobre, Stefan Etves

In perspectiva viitoarelor alegeri, care ar putea avea loc chiar anul viitor, asa cum se vehiculeaza in mediile politice, Guvernul a decis sa le ofere romanilor inca un motiv de fericire: incepand cu 2003, contributiile catre stat aferente salariilor se vor diminua cu 5 %, procent care ar putea ramane in posesia salariatilor. Aceasta masura va deveni posibila prin intrarea in vigoare a unei recente ordonante de urgenta, elaborata cu scopul explicit de a "reduce presiunea fiscala asupra fortei de munca, in vederea incurajarii investitorilor de a infiinta noi locuri de munca si pentru a crea posibilitatea majorarii castigurilor salariale nete ale salariatilor, cu consecinte asupra pietei fortei de munca", dupa cum argumenteaza legiuitorul in nota de fundamentare.

Promisiuni fara acoperire

Potrivit documentului, din 2003 vor fi reduse cu 0,5% contributiile la asigurarile de sanatate, cu 3% cele pentru somaj si cu 2% cele pentru pensie. Cu alte cuvinte, statul va primi de la contribuabili mai putini bani pentru bolnavi si pentru pensionari. In aceste conditii, ar fi curios de aflat cum isi vor tine guvernantii promisiunile fata de cresterea pensiilor si a calitatii asistentei medicale. Pare-se ca nu trebuie sa avem nelinisti metafizice in acest sens, deoarece ordonanta de urgenta a rezolvat si aceasta problema. Astfel, disponibilitatile din anii precedenti, inclusiv cele din anul 2002, ale Fondului special al drumurilor publice si ale Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, existente la data de 31 decembrie 2002, vor fi utilizate pentru acoperirea deficitelor bugetului asigurarilor sociale de stat inregistrate in anii precedenti.

Aici ar fi de mentionat ca "disponibilitatile din anii precedenti, inclusiv din 2002" sunt si raman doar o figura de stil, atata vreme cat pana la sfarsitul saptamanii trecute, la Fondul drumurilor nu s-au colectat decat 50% din sumele estimate pentru acest an. Mai departe, in ceea ce priveste Fondul pentru dezvoltarea sistemului energetic, sursele acestuia provin din 10% din pretul energiei electrice (iar ordonanta prevede scaderea la 9%) platite de fiecare consumator si 2% din pretul energiei termice. Daca luam in considerare faptul ca Electrica si Termoelectrica au de recuperat zeci de mii de miliarde de lei de la restantieri, este clar ca nici Fondul pentru dezvoltarea sistemului energetic nu va avea "disponibilitati din anii precedenti, inclusiv din 2002". O veste - buna sau rea, ramane de vazut - pentru pensionari este ca, incepand cu luna ianuarie 2003, nu se mai include in cuantumul pensiilor contributia pentru asigurari de sanatate. Probabil ca legiuitorul a avut in vedere castigarea bunavointei celor peste 6 milioane de pensionari-votanti, prin aceasta "super-oferta" medicala gratuita.

Pomana preelectorala

Pentru a vedea la cat se ridica mila guvernamentala, am facut cateva calcule simple. Astfel, la un salariu mediu brut pe economie de 5,4 milioane lei pe luna, suma neta primita in prezent este de 3,8 milioane lei, iar de la 1 ianuarie 2003 va fi de circa 4 milioane, prin scaderea cu circa 5% a contributiilor la bugetul statului. Deci, teoretic, pomana este de circa 200.000 lei, dar in practica, majoritatea contribuabililor-persoane fizice abia daca au un venit brut de vreo 4 milioane de lei, respectiv un venit net de cel mult trei milioane de lei lunar. Drept urmare, la acestia cresterea nu va depasi 100.000 lei. Sa fie primit, mai ales ca 2003 se anunta an (pre)electoral.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro