Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

11 Aug Top Stiri

Deturnarea fondurilor de la UE, mai greu de facut, dar nu imposibil

Marius Guta

Una dintre conditiile impuse Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana o reprezinta modificarea conditiilor in care se va face auditul public intern. Potrivit unor surse parlamentare, scandalurile legate de deturnarea fondurilor comunitare au determinat Guvernul sa intocmeasca un proiect de lege care isi propune macar limitarea acestor practici, stoparea lor fiind mai degraba o utopie.

Pana la aderarea la UE, Romania este obligata sa-si compatibilizeze legislatia privind auditul pulic intern cu acquis-ul comunitar. Aceasta obligatie este prevazuta in Documentul de pozitie, la capitolul "Controlul financiar". Ministerul Finantelor Publice a elaborat deja o strategie privind controlul financiar public intern. In conformitate cu aceasta strategie si cu cerintele UE, Guvernul a realizat un proiect de lege, aprobat deja de Camera Deputatilor, "care sa asigure buna gestionae a fondurilor publice, inclusiv a fondurilor comunitare", dupa cum se spune in expunerea de motive semnata de premierul Adrian Nastase. In documentul mentionat, se mai precizeaza ca "aceasta lege raspunde cerintelor Comisiei Europene in ceea ce priveste respectarea de catre tarile candidate a cadrului legal in domeniul auditului public intern".

La mana celor controlati

Conform proiectului de lege mentionat, auditul public intern are in vedere, printre altele, "activitatile financiare sau cu implicatii financiare desfasurate de catre institutiile publice, vizand utilizarea fondurilor, inclusiv a celor provenite din asistenta externa". Potrivit art. 13, compartimentul de audit public intern "auditeaza, cel putin o data la trei ani", angajamentele bugetare si legale, din care deriva obligatii de plata, "inclusiv din fondurile comunitare". Controalele se anunta cu minimum 15 zile inainte, precizandu-se scopul si durata. Un lucru interesant, care poate reduce mult eficienta acestor controale, il reprezinta faptul ca numirea sau revocarea auditorilor se face de catre conducerea institutiilor publice, in a caror subordine se afla, si pe care trebuie sa le controleze.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro