Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

12 Jul Top Stiri

Printr-un nou act normativ, cheltuielile institutiilor publice vor fi mai strict monitorizate

Trezoreria statului va executa silit conturile firmelor rau-platnice

Carmen Neacsu

Guvernul a adoptat recent o ordonanta de urgenta care aduce noi reglementari in ceea ce priveste modul de administrare a resurselor Trezoreriei statului, dar si relatiile acesteia cu institutiile publice si unii agenti economici privati.

O prima noutate adusa de actul normativ este aceea ca agentii economici care au incheiate contracte de livrari de marfuri sau prestari servicii cu institutiile publice si inregistreaza datorii de natura salariala si bugetara vor fi obligati sa respecte o ordine prestabilita in ceea ce priveste modul de utilizare a sumelor incasate, in caz contrar ei riscand sa fie amendati cu zeci de milioane de lei.

Veniturile statului au intaietate

Astfel, potrivit ordonantei de urgenta privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria statului, societatile comerciale sau persoanele fizice imputernicite de acestea vor fi obligate sa utilizeze sumele provenite din contractele incheiate cu institutiile publice in urmatoarea ordine: achitarea drepturilor de natura salariala prin transferul sumelor aferente in conturile deschise la banci (cu exceptia impozitelor si a contributiilor aferente acestora), urmata de achitarea obligatiilor catre bugetul de stat si bugetele locale.

Amenzi de la 60 la 100 milioane de lei

Potrivit actului normativ citat, pentru recuperarea datoriilor, conturile agentilor economici care au avut contracte cu institutii publice, deschise obligatoriu de partenerii contractuali la Trezoreria statului, vor fi executate silit, pe baza titlurilor executorii emise de organele specializate. Pentru utilizarea sumelor incasate de firmele sus-mentionate in alta ordine decat cea stabilita prin hotararea Executivului se prevad amenzi de la 50 la 100 milioane de lei.

Mai multa strictete la graficul de investitii

De altfel, nici institutiile publice nu sunt scutite, cel putin teoretic, de amenzi, daca nu respecta obligatia de a efectua operatiuni de incasari si plati prin banci, cu exceptia incasarilor si platilor in valuta si a operatiunilor derulate prin contul escrow.

Exceptie fac ordonatorii principali si secundari de credite ai bugetului de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si fondurile speciale, precum si institutiile publice autonome cu sediul in Bucuresti.

Amenzile aplicate pentru efectuarea de catre autoritatile locale, de exemplu, de operatiuni de incasari si plati in alte conturi decat cele ale Trezoreriei statului variaza de la 20 la 50 milioane de lei.

La decontarea sumelor in numerar sau virament pentru efectuarea cheltuielilor institutiilor publice, Trezoreria va verifica bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora si listele de investitii, urmarind respectarea limitelor creditelor bugetare deschise sau repartizate sau a disponibilitatilor banesti.

Conturi escrow, in loc de garantii de stat

O alta noutate adusa de actul normativ vizeaza posibilitatea institutiilor publice de a deschide, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, conturi escrow la o banca agreata de institutiile finantatoare interne sau externe, in care sa fie colectate veniturile sau alte disponibilitati incasate de acestea in limita unor sume, in lei sau in valuta, in conditii stabilite prin conventii incheiate intre parti.

Banii din acest cont vor fi un instrument necesar institutiilor publice care vor sa contracteze credite externe, ce vor scuti statul de povara acordarii garantiei la imprumuturile contractate de catre acestea, dat fiind ca sumele depuse vor constitui practic o garantie pentru credit.

"A fost creat un instrument acceptat de mediile financiare internationale, pentru degrevarea statului de necesitatea garantarii unor imprumuturi, descentralizarea deciziilor de finantare si, in acelasi timp timp, pentru dinamizarea activitatilor la nivelul institutiilor publice", ne-a declarat secretarul de stat din MFP, Enache Jiru.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro