Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

13 Jul Top Stiri

Nationalizare cu acte in regula la Ministerul Agriculturii

Ilinca Teodoriu

Printr-o noua lege, firme deja privatizate sunt luate inapoi la stat, sub pretextul ca ar fi de interes strategic

Dupa ce a privatizat pe banda rulanta zeci de societati cu profil agricol, in prezent, Ministerul Agriculturii (MAAP) intentioneaza sa le recupereze pe cele mai profitabile. Prin diverse mijloace si sub pretexte care de care mai neverosimile, oficialii ministerului elaboreaza acte normative prin care anumite societati, care inregistreaza in prezent profit, sunt trecute din nou in proprietatea statului. Invocand ca argument importanta nationala a respectivelor unitati profilate pe activitatea de cercetare, MAAP lupta pe toate fronturile sa le treaca din nou in ograda statului, invaluind intr-o aura de mister o actiune cu iz de nationalizare.

Un prim exemplu in acest sens este cel al societatii Romsuintest Peris, care, prin grija deosebita a oficialilor MAAP, va deveni institut national de cercetare. Asta, dupa ce societatea a fost privatizata, 51% din pachetul de actiuni fiind detinut de SIF Muntenia. Agentia Domeniilor Statului detine, la randul ei, 49% din capitalul Romsuintest.

Manevra legalizata

In luna mai a.c., o data cu aparitia Legii 290 privind organizarea si functionarea unitatilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare, precum si a celor din subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), Ministerul Agriculturii si-a pus in practica intentia de a recupera la stat societatea Romsuintest, printr-o metoda ingenioasa. Astfel, pe lista societatilor ce urmau sa fie trecute in subordinea ASAS a fost strecurata si Romsuintest SA Peris, careia i se schimba denumirea, aceasta devenind Institut National de Cercetare si Crestere a Suinelor. Noul institut de cercetare urmeaza sa beneficieze de facilitatile acordate de acelasi act normativ. Astfel, la capitolul III - Finantarea unitatilor si a activitatii de cercetare-dezvoltare, actul normativ precizeaza ca "unitatile de cercetare nu sunt platitoare de TVA si beneficiaza de toate prevederile in vigoare privind subventiile, creditarea si alte facilitati asigurate de stat, inclusiv fonduri de investitii, iar importurile de aparatura, utilaje, echipamente, tractoare si masini sunt scutite de taxe vamale".

Lege fara termen de intrare in vigoare

Foarte bizar este faptul ca pentru aceasta lege nu a fost precizat nici un termen de intrare in vigoare, lucru confirmat de Gheorghe Sin, secretar general al ASAS. "Transformarea Romsuintest in institut de cercetare a porcinelor a fost o initiativa a ministerului, aflata in prezent in discutii, termenul de intrare in vigoare al acestei legi nefiind precizat. O prima varianta prin care Romsuintest sa devina unitate de cercetare este ca MAAP sa ofere SIF Muntenia, la schimb, actiuni la alte societati. In cazul in care partile nu ajung la nici o intelegere, societatea va fi impartita in functie de numarul de actiuni aflate in posesia celor doi proprietari, urmand ca numai partea ADS sa devina institut de cercetare", ne-a declarat Gheorghe Sin. El a adaugat ca, inainte de privatizare, Romsuintest Peris era singurul institut de crestere a porcilor din tara.

Daca cei de la ASAS au acceptat sa raspunda intrebarilor noastre referitoare la viitorul societatii din Peris, in schimb, initiatorii proiectului de lege, respectiv oficialii MAAP, au facut tot posibilul sa evite orice discutie pe aceasta tema. Secretarul de stat Petre Daea, cel care este responsabil si de negocierile cu SIF Muntenia, a refuzat categoric sa ne ofere o declaratie. Din momentul in care a fost solicitat sa prezinte argumentele MAAP in acest caz cu iz puternic de nationalizare, Daea a fost de negasit, iar intr-un final apoteotic si-a manifestat disponibilitatea de a discuta pe orice alta tema, exceptand Romsuintest Peris. Aceeasi atitudine de secretomanie au avut-o si responsabilii SIF Muntenia, care, in plina febra a negocierilor cu MAAP in privinta acestui troc, au evitat sa faca vreo declaratie care sa-i supere pe partenerii de negociere.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro