Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

12 Jul Top Stiri

Scutiri la plata intretinerii de o jumatate de miliard de dolari

Arpad Dobre

Cei care platesc ii "subventioneaza" pe datornicii la caldura

Perspectiva alegerilor anticipate in 2003 determina autoritatile sa gaseasca solutii pentru captarea bunavointei si a voturilor majoritatii populatiei, la loc de frunte situandu-se facilitatile la plata intretinerii la bloc pentru cetatenii cu venituri mici, dar cu datorii imense.

Volumul restantelor acumulate de persoanele fizice se ridica in acest moment la peste 16.000 miliarde lei, la care se mai adauga si sumele aferente subventiilor (817 miliarde lei) si ajutoarele pentru incalzire, de 898 miliarde lei, sume cu care au fost cadorisiti cetatenii saraci si cei rau-platnici, dar care nu au ajuns la furnizorii de agent termic.

Adunand aceste sume, rezulta 17.715 miliarde de lei, adica aproape 530 milioane USD. Logica autoritatilor pare simpla: milioanele de cetateni - datornici sau nu - reprezinta tot atatea voturi care ar putea fi contabilizate in contul celor interesati.

Superoferta iernii: intretinere in rate

Pentru a da mai multa greutate masurilor populiste, dar si pentru a arata clar din partea cui vine ajutorul, a fost infiintata recent Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSPGC). Unul dintre proiectele care justifica existenta acestei institutii se refera la propuneri legate de agentul termic.

Conform presedintelui ANRSPGC, Ioan Radu, in ceea ce priveste agentul termic sunt trei lucruri de care ar trebui sa se tina cont: liniarizarea pretului, reesalonarea datoriilor si crearea unui sistem prin care sa se poata plati suma restanta pe o perioada de sase luni in rate lunare fixe, iar acordarea subventiilor pentru caldura sa se faca prin selectivitate. Intamplator, nu oricine poate beneficia de ajutoare pentru caldura (care sunt "platite" de stat, din banii tuturor contribuabililor), iar criterii de selectie exista deja.

Pe langa solutiile de plata a intretinerii oferite de institutia cu multe initiale, mai exista si alte modalitati de captare a bunavointei alegatorilor. Astfel, datornicii la intretinere si la alte cheltuieli comune ale asociatiilor de locatari sau proprietari, ajunsi in fata instantei, vor putea solicita judecatorului esalonarea datoriilor. Intr-o ordonanta de urgenta adoptata recent de Guvern, care modifica si completeaza OG 5/2001 privind procedura somatiei de plata, se arata ca judecatorul va putea, la cerere, si tinand seama de "motivele temeinice invocate de debitor in ceea ce priveste posibilitatile efective de plata", sa dispuna un alt termen de plata. Potrivit ordonantei, cetatenii vor avea drepturi oarecum egale cu cele ale persoanelor juridice care, pe baza unor punctaje, beneficiaza de reesalonari la plata diverselor obligatii.

Presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina, ne-a declarat ca subventiile si ajutoarele pentru plata caldurii nu si-au atins scopul. "Practica a demonstrat ca acei cetateni care au primit ajutoare pentru plata intretinerii sunt in continuare datornici.

Propunerea privind reesalonarea datoriilor ar fi buna, daca ar fi facuta cu furnizorul de agent termic, nu cu asociatiile de locatari, care vor recupera cu greu sau deloc banii de la rau-platnici, chiar daca ii dau in judecata", a precizat Opaina.

In prezent, 9% dintre familiile care au primit ajutoare pentru caldura se afla in litigiu cu asociatiile de proprietari sau cu primariile. Avand in vedere toptanul de facilitati acordate cu larghete, este atat bizara, cat si contradictorie recenta decizie a Guvernului de a infiinta o structura de tipul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), care sa recupereze banii de la rau platnici.

"Fonciirea" si plata caldurii

Prin definitie, aceasta institutie recupereaza datorii prin executarea silita a datornicilor. In cazul populatiei, probabil ca se are in vedere vanzarea bunurilor mobiliare si imobiliare detinute de datornicii la intretinere, caz in care am putea asista la scene tragicomice, mai ceva ca-n "Morometii" unde, pentru neplata "fonciirii", agentul fiscal intra in case si lua cu forta orice obiect care putea fi valorificat. Dar cum actiunea de recuperare va crea o imagine proasta actualei puteri in anul electoral 2003, este putin probabil ca ea va fi aplicata. Ca urmare, rau-platnicii se vor ingloda si mai mult in datorii, iar bun-platnicii se vor reduce progresiv ca numar, fie din lehamite, fie din cauza scaderii veniturilor.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro