Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

16 Jul Top Stiri

In zonele "calamitate", taierea pomilor este legala

Ilinca Teodoriu

In 2002, defrisarile ilegale de paduri au atins cote alarmante, iar fenomenul pare scapat de sub control. Desi recunosc ca suprafetele impadurite s-au redus considerabil in ultimii ani, oficialii Ministerului Agriculturii dau vina pe furtuni si uragane. In plus, autoritatile sustin ca majoritatea ilegalitatilor se comit in padurile care au fost retrocedate fostilor proprietari. Pentru a dovedi veridicitatea afirmatiilor, oficialii MAAP ne-au oferit doar date privind taierile ilegale din padurile private, sustinand ca nu au documente referitoare la situatia din padurile statului.

Din paduri private, s-au taiat 60.000 ha

Culmea este ca persoanele care taie in nestire padurile sunt chiar proprietarii, ei incalcand legea, ce le da dreptul sa defriseze doar copacii marcati de Ocolul Silvic. Cu toate ca s-au infiintat 25 de ocoale silvice private, noii proprietari sunt din ce in ce mai atrasi de castigurile rapide obtinute din vanzarea lemnului la marginea drumurilor. Potrivit MAAP, anul trecut, din 400.000 ha de padure, trecute in proprietate privata, peste 60.000 ha au fost defrisate ilegal.

Astfel, in Bistrita, din cele 10.155 ha, au fost defrisate peste 3.000, situatie asemanatoare cu Dambovita, unde, din cele 10.482 ha, au fost taiate padurile de pe 5.000 ha. Recordul il detine insa judetul Neamt, unde, dintr-o suprafata de 12.310 ha, au fost distuse 8.000 ha de padure. Nici suprafetele predate comisiilor locale nu au ramas neatinse. Astfel, in Arges, din 4.500 ha au fost defrisate 518, in Cluj, din 1.000 ha s-au taiat peste 500 ha, iar in Olt, din 1.200 ha au mai ramas doar 200. In acest caz, recordul este detinut de Harghita si Neamt, judete unde a fost taiata toata padurea consiliilor locale.

Zona cea mai cunoscuta ca rai al hotilor de lemn este judetul Suceava, unde in fiecare an suprafetele impadurite se diminueaza. In schimb, oficialii MAAP sustin ca istoricele furturi din zona nu exista, diminuarea padurilor fiind consecinta doboraturilor din primavara.

Taieri cu acte in regula

"Suceava are o situatie speciala, doboraturile distrugand peste 4,8 milioane metri cubi. In prezent, aceasta zona este calamitata, iar daca pomii sunt taiati, toata padurea va fi imbolnavita", ne-a declarat Danut Iacob, director MAAP. El a mai spus ca, din cauza doboraturilor-record, volumul de lemn maxim aprobat pentru taiere va fi suplimentat. "Am elaborat un proiect de hotarare, aprobat de oficialii de la Mediu si Industrie, prin care la volumul maxim admis pentru taiere sa se mai adauge un milion de metri cubi", a precizat oficialul MAAP. El a adaugat ca, in prezent, acest proiect se afla spre aprobare la Ministerul Justitiei.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro