Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

12 Jul Top Stiri

Importurile de carne ieftina ucid productia autohtona

Ilinca Teodoriu

Apropierea sarbatorilor agita din nou spiritele in industria carnii

Din cauza concurentei neloiale practicate de agentii economici care aduc in tara carne de pasare la preturi de dumping, producatorii autohtoni vor solicita autoritatilor introducerea unei taxe de salvgardare pentru importul acestor produse. Dupa ce, pe tot parcursul acestui an, crescatorii de pasari si procesatorii au fost obligati sa faca fata concurentei neloiale a agentilor economici din zonele defavorizate, care au importat cantitati uriase de carne cu taxe vamale zero, in prezent, ei sunt obligati sa se bata pe aceeasi piata invadata, acum, in preajma sarbatorilor, cu produse importate la pret de dumping.

Lipsa unui sprijin consistent din partea statului face ca pretul carnii si al preparatelor din carne produse de fermierii autohtoni sa fie necompetitiv fata de aceeasi marfa importata din Statele Unite si tarile Uniunii Europene. In comparatie cu Romania, crescatorii de animale din tarile europene beneficiaza de sustinere financiara din partea statului, concretizata prin subventii si prime la export. Din acest motiv, produsele exportate de producatorii din aceste state au un pret mult mai redus decat cele de pe piata romaneasca.

Olanda, Belgia si SUA, lideri la importuri

Potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari (UNIEPA), Ilie Van, anul acesta, Romania a importat peste 100.000 tone de carne de pasare. "Se importa cantitati uriase de carne. Anul acesta, peste 50% din piata a fost acoperita din importurile de carne de pui", ne-a declarat Ilie Van. Daca pana in prezent se credea ca majoritatea importurilor proveneau din Olanda sau Belgia, presedintele UNIEPA sustine ca, mai nou, pe piata romaneasca au patrus si produse la preturi de dumping din tarile CEFTA.

"Importurile subfacturate veneau cu precadere din trei tari: Olanda, Belgia si SUA. Dar, recent, au inceput sa intre in tara si produse din statele CEFTA", a mai spus Van.

Preturile sunt in fiecare an mai reduse

Cu toate ca pretul carnii si al semipreparatelor din carne este intr-o permanenta crestere pe piata interna, importatorii aduc in tara marfa la preturi din ce in ce mai mici. "Daca in 1999, din Olanda, se aducea carne de pui cu un pret de 1.250 de dolari pe tona, in 2001, tona de carne de pasare intra in tara cu aproximativ 800 de dolari. Preturile au continuat sa scada, astfel incat in acest an s-a importat cu circa 500 de dolari/tona", ne-a declarat Ilie Van. In acest context, este evident ca importatorii de carne au profituri din ce in ce mai mari, in timp ce producatorii autohtoni nu numai ca lucreaza la cota de avarie, dar risca sa fie scosi de pe piata.

Fara productie interna, preturile vor exploda

"Daca importurile vor continua in acest ritm, anul viitor majoritatea crescatorilor de pasari vor falimenta", avertizeaza presedintele UNIEPA. In situatia in care producatorii romani vor fi eliminati de pe piata, monopolul creat de importatori le va permite acestora sa dicteze preturile. Fara concurenta pe care o fac crescatorii de animale romani, agentii economici ce comercializeaza produse de import vor fi atrasi de profituri din ce in ce mai mari, iar preturile practicate de acestia vor scapa de sub control.

Taxa de salvgardare, o prima solutie

Pentru a preintampina aceasta situatie, o posibila masura este, potrivit crescatorilor de pasari, introducerea taxei de salvgardare. "Am avut zeci de discutii atat cu reprezentantii Ministerului de Finante, cat si cu cei ai Directiei Generale a Vamilor, dar fara nici un rezultat. Taxa de salvgardare este unica solutie prin care ne putem proteja productia autohtona impotriva acestor importuri masive de carne", a conchis presedintele UNIEPA.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro