Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

04 Jul Top Stiri

Statul roman devine actionar la firmele datornice ale teparilor

Carmen Neacsu, Stefan Etves

In timp ce smecherii primesc facilitati fiscale, fraierii platesc impozite si taxe la buget

De-acum inainte, marile societati comerciale care solicita inlesniri la plata obligatiilor bugetare de genul esalonarilor la plata se vor gandi de doua ori inainte de a face acest pas. Aceasta pentru ca, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta care va fi supus aprobarii Guvernului in urmatoarea sa sedinta, datoriile catre bugetul de stat ale agentilor economici care au beneficiat de facilitati la plata obligatiilor bugetare prin OUG 40/2002 si au efectuat, pe parcusul unui an fiscal, investitii tehnologice de minimum 10 milioane de dolari vor fi convertite in actiuni.

Conversia datoriilor, cu acordul firmelor

Aceeasi prevedere se aplica si in cazul societatilor care au beneficiaza de esalonarea datoriilor catre diferitele fonduri speciale. In ambele cazuri, proiectul de act normativ stipuleaza ca actiunile rezultate din conversia datoriilor vor fi detinute de stat si vor fi gestionate de Ministerul Finantelor Publice sau, dupa caz, de celelalte organisme care gestioneaza fondurile speciale. Conversia se poate opera numai pentru fiecare dintre anii fiscali cuprinsi in perioada de aplicare a facilitatii, iar creantele supuse transformarii in actiuni pot fi "atat cele aferente anului in care se realizeaza conversia, cat si cele aferente anilor anteriori". De asemenea, proiectul elaborat de Ministerul Industriei, cel al Dezvoltarii si Prognozei si Autoritatea pentru Privatizare stipuleaza ca "pot fi supuse conversiei inclusiv creantele bugetare care au facut obiectul facilitatiii la plata datoriilor bugetare". Adunarea Generala Extraordinara a ac-tionarilor societatilor este cea care va hotari conversia datoriilor in actiuni, radierea creantelor din evidentele contabile ale MFP si ale gestionarilor de fonduri speciale. Conversia creantelor se va face prin impartirea sumei acestora la valoarea nominala a actiunii. In acelasi timp, se va admite si conversia datoriilor agentilor economici catre societatile furnizoare de utilitati, conditia fiind regularizarea prin bugetul statului a diferentei dintre valoarea reala si valoarea de vanzare, in cazul in care are loc valorificarea actiunilor. Conversia datoriilor in actiuni se face cu acordul sau la solicitarea agentilor economici.

Bani pentru impozite, folositi pentru investitii

Prin OUG 40/2002, societatile de stat sau privatizate pot obtine esalonari la plata impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat si celor locale, precum si a majorarilor de intarziere si penalitatilor. Criteriile de performanta economica dupa care s-au acordat aceste facilitati, care se pot intinde pentru maximum cinci ani, sunt destul de dure, fiind necesare statului pentru a se asigura ca-si va recupera "investitiile". Numai ca unele societati au utilizat aceasta oportunitate a temporizarii efortului fiscal pentru realizarea de investitii semni-ficative, care sa le stabilizeze situatia economica si sa le mareasca rentabilitatea. De aici apare "necesitatea adoptarii unui cadru legal in temeiul caruia statul sa poata participa la capitalul social al agentilor economici, la revigorarea carora a contribuit, fara incalcarea autonomiei decizionale garantate de lege aces-tora", dupa cum se arata in nota de fundamentare a actului normativ citat.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro