Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

04 Jul Top Stiri

Programele offset ofera o "gura de oxigen" pentru industria de aparare

Arpad Dobre

Aderarea la NATO da de lucru fabricilor de armament

Un proiect de lege, uitat vreme de aproape doi ani prin sertarele Parlamentului si care putea relansa industria de aparare, a fost promovat recent prin ordonanta de urgenta. Este vorba de actul normativ privind programele de offset, prin care se stabilesc principiile, cadrul general si procedurile pentru derularea operatiunilor compensatorii pentru achizitiile din domeniul militar. Operatiunile offset constau in compensatii economice, stabilite prin contractul de achizitie ca o conditie pentru achizitionarea de sisteme, produse, lucrari sau servicii de pe piata externa, in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, cu conditia ca acestea sa nu depaseasca cinci milioane de euro. Obligatia contractantului este de a face compensatii economice in proportie de cel putin 80% din valoarea contractului de achizitie. Altfel spus, cel care exporta in Romania tehnologii si echipamente din domeniile mentionate trebuie sa importe din tara noastra, in acelasi procent, produse si subansambluri realizate dupa propriul know-how.

O lege "pierduta" si "regasita"

In scopul salvarii a ceea ce a mai ramas din industria de aparare a Romaniei, Blocul National Sindical a initiat in 2000 un prim proiect al legii care, in 2001, a primit sprijin - cel putin verbal - inclusiv de la Cotroceni si de la MIR, care l-a trimis Parlamentului spre aprobare. Actul a fost uitat insa, vreme de mai bine de un an, prin sertarele Parlamentului. Dupa "momentul Praga", a fost promovat prin ordonanta de urgenta.

Avantaje certe

Sistemul offset reprezinta o modalitate avantajoasa pentru crearea conditiilor de retehnologizare si modernizare a Armatei Romane. Programele de offset au ca scop promovarea intereselor economice ale Romaniei si a cresterii si diversificarii sectorului privat. Actul normativ mai vizeaza cresterea numarului locurilor de munca si a transferului intensiv de tehnologie avansata catre statul roman, precum si actualizarea continua a acesteia.

Compensatii economice

Potrivit ordonantei, programele se vor desfasura fie prin offset direct (compensatie economica, contrapartida etc.), fie prin offset indirect. Primul include productia sub licenta, subcontractarea (producerea de catre un agent economic roman a unei componente a echipamentului, cu sau fara licenta) sau cumpararea de produse rezultate (forma de compensare prin care contractantul strain se obliga sa cumpere de la agenti economici romani produse sau servicii realizate cu echipamentele, tehnica, tehnologia produsele si materialele aduse din strainatate).

Trafic de influenta si coruptie

"Ordonanta de urgenta pare un lucru interesant, dar marea problema o constituie conditionalitatile pe care le prevede", ne-a declarat Bogdan Hossu, presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa. El a atentionat ca unele avantaje oferite de actul normativ pot fi directionate catre anumite societati private, "si nu pentru dezvoltarea economiei nationale". Hossu a sugerat ca prin selectarea anumitor agenti economici ar putea fi avantajate in special firmele de import, dar si cele care se ocupa cu comisionariatul. "Aceasta selectie ar putea fi facuta si pe baza de trafic de influenta si coruptie", a mentionat Bogdan Hossu.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro