Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

13 Jul Top Stiri

Fermierii isi vor cumpara garduri electrice din banii statului

Ilinca Teodoriu

Sistemul de subventii agricole se extinde la producatorii de la deal si munte, dar si la pescarii din Delta

In vederea sprijinirii productiei autohtone in zonele mai putin favorizate, Ministerul Agriculturii (MAAP) a elaborat un act normativ prin care sistemul de subventii se va extinde pentru agricultorii din zonele de deal si munte, dar si pentru pescari. Acestia vor primi, incepand de anul viitor, bani pentru achizitionarea de utilaje necesare desfasurarii activitatii. Astfel, prin Ordinul Ministrului nr. 553 din 30 noiembrie a.c., ce va fi publicat in zilele urmatoare in "Monitorul Oficial", se stabileste ca fermierii din zonele montane si de deal sa primeasca, la cerere, prin intermediul Fondului National de Dezvoltare a Agriculturii, peste 200 miliarde de lei. De sprijinul ministerului vor beneficia si pescarii profesionisti, asociatiile sau organizatiile profesionale din piscicultura, care, la randul lor, vor primi sprijin financiar de peste 40 miliarde de lei. Potrivit actului normativ, atat fondurile pentru producatorii agricoli, cat si cele pentru pescari vor fi distribuite de catre directiile judetene agricole, pe baza unor cereri tip, completate anterior de solicitant. Cu toate ca fondurile vor fi distribuite in acelasi mod pentru agricultori si pescari, ordinul ii favorizeaza net pe producatorii din zonele de deal si munte.

Legea lasa loc de interpretari

In timp ce pentru fermierii care-si desfasoara activitatea in zonele montane sau de deal nu se stipuleaza nici o conditie referitoare la conditiile geografice sau climaterice in care acestia isi desfasoara activitatea, potrivit actului normativ, de banii MAAP nu vor beneficia pescarii din toata tara, ci doar cei din Delta Dunarii. Potrivit MAAP, motivul ce a stat la baza acestei decizii este faptul ca, in aceasta zona, veniturile populatiei sunt realizate exclusiv din piscicultura, iar mijloacele de pescuit sunt rudimentare, astfel ca suportul financiar al statului este o necesitate. Nimeni nu poate ignora insa ca Delta Dunarii este cunoscuta ca paradis al braconierilor si oaza a evazionistilor, astfel ca este posibil ca banii alocati pescarilor sa ajunga in buzunarele unor "investitori strategici" din zona.

Desi recunosc ca initiativa autoritatilor va sprijini producatorii dintr-o zona defavorizata din punct de vedere economic, patronatele din pescuit considera ca "ordinul trebuie extins la nivelul intregii tari". Potrivit presedintelui patronatului Rompescaria, Nicolae Dimulescu, ordinul ministrului Ilie Sarbu ar trebui sa determine pescarii din Delta sa se asocieze. "Consider ca acesti bani reprezinta un prim pas pentru sprijinirea si relansarea productiei autohtone, dar si un semnal discret pentru toti pescarii. Pentru a-si reprezenta mai bine interesele, acestia ar trebui sa se uneasca si sa infiinteze asociatii de producatori", a spus Dimulescu. El a adaugat ca perceptia potrivit careia Delta Dunarii este principalul furnizor de peste este eronata, fermele piscicole fiind cele care livreaza cea mai mare parte din cantitatile necesare pietei interne. "Este dureros ca dintr-un potential de 100.000 de hectare pe care sunt amenajate ferme piscicole, la ora actuala nu se utilizeaza decat 60%. Sprijinul ministerului nu trebuie sa vizeze numai achizitionarea de utilaje pentru pescarii din Delta. O solutie ar fi acordarea de subventii pentru puieti sau pentru pestele de consum", a conchis presedintele Rompescaria.

Subventii pentru... garduri

Daca ordinul le da posibilitatea pescarilor sa achizitioneze numai utilajele specifice cuprinse intr-o lista prestabilita (plase de pescuit, navoade, barci de lemn, rame si motoare de barca), in cazul producatorilor agricoli din zonele de deal si munte, actul normativ este mai putin restrictiv. Astfel, pe langa motocultivatoare, cositori pentru iarba, greble mecanice si masini de maruntit resturi vegetale, agricultorii din zonele muntoase isi pot cumpara din banii Ministerului Agriculturii... garduri electrice, uscatoare pentru fructe si instalatii pentru sucuri de fructe de padure.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro