Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

11 Aug Top Stiri

"Investitorul s-a angajat sa conserve "in situ" monumentul circular de epoca romana"

Dr. Paul Damian, director adjunct al Muzeului National de Istorie a Romaniei, responsabil stiintific al santierului arheologic Rosia Montana

In urma campaniei declansate de diverse cotidiane locale si centrale si a unui saptamanal in care se prezinta informatii legate de cercetarile arheologice de la Rosia Montana, precizam ca, la 31 octombrie 2002, campania de sapaturi arheologice desfasurata in perimetrul adiacent comunei Rosia Montana, judetul Alba, a fost finalizata. Cercetarea arheologica este una din componentele Programului National de Cercetare "Alburnus Maior", initiat in 2001 de Ministerul Culturii si coordonat de Muzeul National de Istorie a Romaniei, si legat de investitia in domeniul minier, preconizata in zona. Intreaga activitate de cercetare arheologica a fost finantata de catre S.C. Rosia Montana Gold Corporation, potrivit legislatiei in vigoare privind protectia patrimoniului national.

Programul de restaurare incepe in 2003

In 2001, s-au desfasurat sapaturi arheologice pe o suprafata de circa 80 ha, in 25 de puncte, cu participarea a peste 70 de specialisti, care au lucrat cu 180 de muncitori. Principalele descoperiri au constat in 37 de altare votive, investigarea a doua necropole, cladiri romane, tronsoane de drumuri. Echipa de specialisti franco-germana a asigurat diagnosticarea galeriilor romane din masivul "Cetate", pentru a verifica existenta si accesibilitatea presupuselor galerii romane sau medievale. Anul acesta, sapaturile au acoperit circa 300 ha, ceea ce a dus la cercetarea a 70 de puncte, cu participarea a 70 de specialisti, ce au lucrat cu 375 de muncitori. Principalele rezultate s-au concretizat in investigarea integrala a necropolei romane din Taul Cornei a incintei funerare romane din apropierea punctului "Hop Gauri". Au fost executate 616 sectiuni arheologice, din care 152 au pus in evidenta vestigii inregistrabile. Investitorul s-a angajat sa conserve "in situ" monumentul circular de epoca romana, descoperit in zona "Hop Gauri" in acest an. Pana acum a fost realizata o constructie de protectie temporara, care va asigura integritatea monumentului, pana la punerea in practica a unui proiect de restaurare preconizat pentru anul viitor.

Primul volum din seria monografica "Alburnus Maior"

Paralel cu activitatea de teren, s-au facut eforturi pentru valorificarea cercetarilor din campania arheologica din anul 2001. Astfel, au fost organizate doua expozitii dedicate Programului National de Cercetare "Alburnus Maior", una la Sinaia - Castelul Peles, in februarie, iar alta la Palatul Parlamentului, in aprilie 2001. De asemenea, semnalam pe aceasta cale aparitia, la inceputul anului 2003, a primului volum din seria monografica "Alburnus Maior". Tocmai de aceea, folosirea arheologiei pentru justificarea unor pozitii pro sau contra fata de o investitie industriala, aduce grave prejudicii demersului nostru stiintific si incalca fara precedent deontologia profesionala si codul deontologic al arheologului. Folosim aceasta ocazie pentru a aminti unor "specialisti care au lucrat in zona, dar nu au fost implicati in proiect" ca utilizarea publica a unor informatii si publicarea de fotografii cu caracter inedit, fara acordul descoperitorului, constituie incalcari ale proprietatii intelectuale.

O noua abordare in valorificarea patrimoniului istorico-arheologic

Acest program de cercetare se constituie intr-un punct de plecare pentru o noua abordare a problemelor legate de pastrarea si valorificarea patrimoniului istorico-arheologic, in conditiile inerente ale progresului si a unor investitii care il pot afecta. La acest proiect au participat Muzeul National de Istorie a Ro-maniei, Bucuresti, director dr.Crisan Museteanu, director adj. dr. Paul Damian, responsabil stiintific al santierului, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, director dr. Ioan Piso, responsabil stiintific dr. Mihai Rotea, Muzeul National al Unirii, Alba Iulia, director dr. Horia Ciugudean, responsabil stiintific dr. Vasile Moga, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Deva, director si responsabil stiintific dr. Adriana Pescaru, Institutul de Arheologie "V. Parvan" Bucuresti, director academician Alexandru Vulpe, responsabil stiintific Vlad V. Zirra, Institutul de Arheologie si Istoria Artei, Cluj-Napoca, director general academician Marius Porumb, responsabil stiintific dr. Sorin Cocis, Institutul National al Monumentelor Istorice, director arhitect Gheorghe Sion, responsabil stiintific Cristina Craciun, CIMEC - Institutul de memorie culturala, director Dan Matei si CRUTA - Centrul Roman pentru utilizarea teledetectiei in agricultura. Cooperarea internationala a fost realizata prin participarea Universitatii "Le Mirail" din Toulouse, responsabil stiintific dr. Beatrice Cauuet, specialist in arheologie miniera.

Sapaturile arheologice au inceput in 1974

Istoria sapaturilor arheologice din Rosia Montana a inceput in 1974. Promotorul acestora este Dorin Tomus, acum in varsta de 50 de ani. In zona, toata lumea ii spune "serpasul", si chiar daca nu are studii de specialitate este cunoscut ca fiind calauza arheologilor care au ajuns in ultimii ani la Rosia Montana. "In 1974, lucram la Exploatarea Miniera si faceam un drum. In partea Gauri, in zona Habadului, am dat cu lama buldozerului de o piatra. Asa am gasit apoi 24 de altare votive, pietre funerare dedicate zeului Silvan. A venit apoi directorul Wolman, de la Muzeul National de Istorie Cluj, si cu inginerul sef Aurel Santimbreanu si ne-au pus la sapat. Am sapat cum am putut, uneori cu mainile goale, dupa care am transportat altarele in curtea muzeului, cu Vola sau cu carele cu boi. Apoi s-au inchis sapaturile, nu s-au mai continuat pana acum doi ani. Mai mult am spart, ca nu am stiut ca sunt morminte sub altare, am bagat cazmaua in ele". In 1974, el era specialistul minei in recoltarea probelor din zacamantul aurifer. Tocmai de aceea, in perioada 1980-1997, a lucrat la muzeul actual din Rosia Montana, unde se afla la loc da cinste Galeriile Romane. Dorin Tomus spune: "Am ramas trasnit cand am vazut cum se lucreaza in ultimii doi ani la Rosia Montana. Din punct de vedere arheologic, s-a lucrat corect si profesionist. Nici vorba de buldozere. Oamenii au muncit cu harletul si cazmaua in santuri, iar acolo unde dadeau de o piatra, foloseau spaclul si matura, o scoteau si o fotografiau".

Promotorul sapaturilor arheologice din Rosia Montana considera ca investitia e binevenita pentru zona. "Patru case de deasupra casei mele au fost distruse pana in 1987. Atunci mi-a venit si mie hartia sa ma mut, era aproape semnul de evacuare. Is de parere ca si asa zona-i moarta, ii gata si, propriu-zis, va fi oricum in exploatare. Macar pe vremea lui Ceausescu ma muta si gata, dar acum ma aleg cu niste bani", a declarat Dorin Tomus.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro