Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

13 Jul Top Stiri

Patronatele contesta noul Cod al Muncii

Magda Spiridon

Angajatorii spun ca noile reglementari dau drepturi doar angajatilor

Noul Cod al Muncii a multumit sindicatele, dar a nemultumit patronatele, care considera ca, in forma actuala, acest act normativ este un "text sindicalist". In mod normal, sustin reprezentantii patronatelor, negocierea Codului Muncii ar fi trebuit sa se faca in prezenta ambilor parteneri sociali: patronate si sindicate. O parte din patronate insa se plang ca nici macar nu au fost consultate, iar de semnat, a semnat doar una dintre unitatile patronale nationale.

Facilitati doar pentru salariati

"Noul Cod al Muncii nu sprijina sectorul privat, adica descurajeaza competitia si productivitatea si a fost conceput prin prisma intereselor sindicale. In timp ce angajatul are numai facilitati, pretentiile fata de angajator cresc. El este cel care trebuie sa-l protejeze pe angajat, dar, in acelasi timp, trebuie sa plateasca taxe si impozite din ce in ce mai mari, care, in absenta unor legi clare, ar putea duce la blocarea activitatii. Problema care ne intereseaza si despre care se vorbeste foarte putin este reinvestirea profitului, atat de necesara intr-o economie de piata", a declarat Dan Anghelescu, vicepresedintele Patronatului National Roman.

Patronatele sunt nemultumite mai ales de faptul ca, atunci cand se ajunge la disponibilizari din ratiuni economice, procedurile sunt atat de rigide (rapoarte, anchete, avize, planuri de masuri, propuneri de recalificare), ca, pana sa se produca disponibilizarea angajatului, da faliment angajatorul.

Americanii sesizeaza neclaritati

Camera Americana de Comert in Romania apreciaza ca, desi forma in care a fost adoptat Codul Muncii reprezinta o varianta imbunatatita a propunerilor initiale, in special la nivelul eliminarii birocratiei excesive, documentul cuprinde multe elemente neclare. "Exista unele elemente, cu un impact semnificativ pe plan administrativ si financiar, care raman neclare, urmand sa fie reglementate prin viitoare "legi speciale"", considera presedintele Camerei de Comert din SUA, Obie Moore, precizand ca, printre aceste elemente, se numara conditiile pentru formarea unor terte parti, respectiv sindicate si reprezentanti ai angajatilor, precum si conditiile impuse pentru contractele de munca incheiate pe perioada determinata.

Protectia sociala, conform UE

De asemenea, reprezentantul investitorilor americani in Romania semnaleaza faptul ca, in textul Codului Muncii, nu sunt specificate conditiile pentru crearea fondului de garantare salariala. "Capitolul referitor la fondul de garantare pentru plata salariilor vine sa satisfaca cerintele Uniunii Europene cu privire la protectia angajatilor in eventualitatea intrarii in faliment a companiei. Totusi, aceasta nu este unica solutie posibila", se mai arata in pozitia Camerei Americane de Comert in Romania, care atrage atentia asupra faptului ca numai intr-una dintre tarile membre ale UE acest fond este creat separat, in vreme ce in celelalte state exista sisteme administrative specifice pentru fonduri de protectie sociala.

Angajatul trebuie sa si munceasca!

Pe de alta parte, presedintele Camerei Americane sustine necesitatea introducerii in Codul Muncii a unor prevederi referitoare la obligatia angajatilor de a presta servicii de calitate. "Intr-o economie competitiva, calitatea muncii depuse de angajati este extrem de importanta pentru angajatori", spune Obie Moore.

Guvernul si-a asumat, luni, raspunderea in fata Parlamentului pentru Codul Muncii, prevederile acestuia urmand sa intre in vigoare de la 1 martie 2003. Ministrul muncii, Marian Sarbu, a caracterizat textul Codului drept unul modern, european, un text de justitie sociala.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro