Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

12 Jul Top Stiri

Regionalizare in domeniul viticulturii

Carmen Neacsu, Ilinca Teodoriu

Producatorii de vinuri vor fi obligati sa se certifice

Producatorii de vin nu-si vor mai putea comercializa bau-turile obtinute sub denumirea de vin cu origine sub control sau de marca superioara daca acestea nu vor proveni din cele opt regiuni viticole, recent delimitate de Ministerul Agriculturii (MAAP).

Astfel, prin Ordinul 546/4 decembrie 2002 se stabilesc, pentru fiecare regiune geografica, soiurile de vita roditoare recomandate si autorizate, astfel incat vinurile obtinute sa fie comercializate sub denumire de origine. Prin urmare, Galbena de Odobesti, Busuioaca de Bohotin, Muscat Ottonel, Feteasca Alba, Pinot Gris sau Sauvignon vor putea fi certificate si vandute ca vinuri originale doar de producatorii din zonele si podgoriile stabilite prin aceasta lege. Spre exemplu, va fi considerat ca original "Galbena de Odobesti" numai vinul produs in regiunea viticola Dealurile Moldovei, in podgoriile de la Odobesti, Jaristea si Bolotesti.

Orice tentativa a producatorilor de a introduce pe piata vin sub denumirea de Galbena de Odobesti care nu este produs in cele trei podgorii se va solda cu ridicarea definitiva a autorizatiei de comercializare a bauturilor alcoolice, precum si cu amenda de 150 de milioane lei.

Peste 20% din vinurile de pe piata sunt falsuri

Oficialii Ministerului Agriculturii sustin ca aceasta masura vine in completarea Legii viei si vinului si a fost necesara datorita exploziei de vin contrafacut de pe piata. Potrivit lui Vasile Bacila, director in MAAP, foarte multi producatori de vinuri folosesc chimicale deosebit de daunatoare sanatatii consumatorilor, pentru a da bauturilor comercializate culoare si aroma. Pentru ca aceste produse chimice sunt ieftine, si pretul vinului ce ajunge pe piata este mult sub cel al produselor naturale originale. O alta caracteristica a vinurilor contrafacute este inscriptionarea pe eticheta a termenului de garantie. Spre exemplu, daca pe ambalajul bauturii este inscris -vin vechi, garantat trei ani- potrivit lui Bacila, vinul nu este de calitate, deoarece, un produs natural, cu cat este mai vechi cu atat este ma valoros. " Am luat aceasta masura pentru a elimina de pe piata pe toti cei care vand vin de masa sub denumirea de vin cu cupaj valoros. In prezent, 80% din vinurile existente in comert sunt declarate de producatori vinuri cu orgine sub control. In realitate insa, peste 20% din acestea sunt falsuri", a precizat oficialul MAAP. Aceasta a adaugat ca legea nu restrictioneaza fabricarea vinurilor de masa sau a celor de calitate inferioara, actul normativ interzicand insa comercializarea acestor bauturi.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro