Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

16 Jul Top Stiri

Campania arheologica din anul 2002

Dr. Dana Mihai

Premiera pe un santier arheologic din Romania

Programul National "Alburnus Maior" este cel mai mare program de cercetare arheologica de salvare din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa.

In anul 2002, peste 70 de arheologi si specialisti de la cele mai prestigioase institutii de profil din Romania si Franta, care au lucrat cu 375 de muncitori, au intreprins importante cercetari, incluzand urmatoarele zone: Valea Cornei, Carpinis, Gura Rosiei, Ignatesti, Taul Cornei, Carnic, suprafata si subteran. La data de 1 noiembrie 2002, au fost incheiate investigatiile arheologice pe teren.

Metode moderne de cercetare

Toate echipele de arheologi au folosit aceleasi metode si procedee de cercetare. O baza de date a fost special realizata pentru a se crea si transmite un limbaj unitar al informatiei stiintifice. Au fost folosite harti digitale si a fost creata o aplicatie speciala GIS. Incepand cu campania din anul 2002, s-a trecut la implementarea unei aplicatii specializate bazate pe tehnologia GIS (Geographical Information System), care permite inregistrarea tuturor datelor in baze de date specializate si relationarea lor geografica, pe baza coordonatelor din sistemul national SIRUTA. Utilizarea statiilor GPS (Geographical Positioning System) si a teodolitelor laser permite inregistrarea, cu cea mai mare precizie, a topografiei. Acest mod de gestionare a informatiei este pentru prima oara aplicat pe un santier arheologic din Romania, iar dimensiunile topogeografice si cantitatea uriasa de date stocata electronic sunt fara precedent in tara noastra.

Conservarea in situ a incintei funerare de la "Gauri Hop" si restaurarea acesteia

Identificarea, cartarea, studierea siturilor arheologice este un obiectiv major al companiei. Pe de alta parte, orice posibilitate de conservare a fost luata in considerare, deziderat pus in practica prin restaurarea "in situ" a incintei romane descoperita in anul 2002. Avand in vedere importanta incintei funerare romane descoperite in apropierea punctului "Hop-Gauri", RMGC si-a asumat obligatia de a conserva in situ acest obiectiv. Acesta beneficiaza de o constructie de protectie temporara, urmand ca, la inceputul anului urmator, sa se treaca la executia unui proiect de restaurare.

Publicarea primului volum al cercetarilor arheologice

Scopul declarat al companiei este de a asigura conditiile necesare cercetarii, inregistrarii, protejarii si valorificarii publice a patrimoniului cultural din zona Rosia Montana. In acest sens, RMGC finanteaza aparitia primului volum al cercetarilor arheologice pentru campaniile 2000-2001, volum bilingv, care va apare pana la sfarsitul anului 2001.

Expozitie si masa rotunda cu cele mai importante descoperiri arheologice de la Rosia Montana, februarie 2003:

Lansarea acestui volum va fi acompaniata de evenimente culturale importante, realizarea unei expozitii care sa ilustreze principalele realizari ale Programului National de Cercetare "Alburnus Maior", expozitie ce va fi apoi itinerata la Alba-Iulia si Cluj-Napoca, precum si o masa rotunda avand ca tema descoperirile arheologice de la Rosia Montana, dezbatere la care vor fi invitati specialisti reputati din Romania.

Un nou muzeu in centrul istoric

RMGC si-a exprimat disponibilitatea de a construi un nou muzeu in centrul istoric al Rosiei Montane, muzeu ce va fi amenajat in cinci cladiri-monument istoric, ce vor fi restaurate si reabilitate. Noul muzeu va adaposti cele mai importante descoperiri arheologice, rezultatele studiilor etnografice, arhitecturale, istorice, de istorie orala etc. Uriasul efort al specialistilor din diferite domenii merita sa se regaseasca intr-un muzeu inedit in Romania, ca mod de abordare si expunere.

Centrul de informare din Rosia Montana

Centrul de informare deschis in Rosia Montana este folosit pentru a ilustra eforturile si principalele rezultate ale Programului National de Cercetare "Alburnus Maior". In acest spatiu pot fi consultate documentatii cuprinzand rezultatele investigatiilor arheologice din campania anului 2001.

Baza si depozitul arheologic

RMGC a amenajat doua cladiri in care sunt organizate Baza de cercetare arheologica si Depozitul, care asigura conditii pentru stocarea materialelor arheologice, precum si pentru prelucrarea lor primara.

Organizarea bazei de cercetare arheologica a fost un alt obiectiv al companiei, baza in care, la dispozitia cercetatorilor, se afla cele mai moderne echipamente, fiind implementata o retea informatica care permite lucrul simultan in bazele de date.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro