Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

13 Jul Top Stiri

Reduceri de personal prin externalizari si pensionari

Carmen Neacsu, Stefan Etves

Incercand sa ia "ochii" FMI, Guvernul a trasat planul de disponibilizari pe 2003

Guvernul pare hotarat sa respecte pana la capat angajamentele asumate in relatia cu Fondul Monetar International (FMI), astfel ca a pregatit un proiect de hotarare care, la prima vedere, se inscrie in obiectivele salariale convenite cu acest organism financiar. Proiectul propune stabilirea unor plafoane maxime pentru fondul de salarii si numarul mediu de personal, precum si plafoane minime anuale si trimestriale in ceea ce priveste reducerea neta de personal. Acestea vor trebui respectate anul viitor de catre agentii economici monitorizati, aflati in subordinea sau coordonarea unor ministere.

Numai ca, la o analiza atenta a actului normativ, rezulta ca reducerile de personal vor fi rezultatul aproape in exclusivitate al externalizarilor si pensionarilor la termen, subiect recent de reprosuri din partea FMI.

9.537 de concedieri in proiect

Pentru anul viitor, se preconizeaza o reducere efectiva de personal, de minimum, 9.537 de persoane, angajate in intreprinderile de stat monitorizate potrivit Hotararii Guvernului 866/2001. La o privire mai atenta, se observa insa ca, din cele 9.537 de posturi care vor disparea, doar 175 vor fi desfiintate ca urmare a concedierilor efective. Aceasta intrucat reducerile de personal se vor datora, in mare parte, unor "cauze naturale". Astfel, vor fi scoase la pensie 6.377 de persoane si vor fi externalizati, o data cu firmele in care lucreaza, alti 2.985 de salariati.

Unitatile economice aflate in subordinea sau coordonarea Ministerului Industriei si Comertului sunt pe primul loc in ceea ce priveste numarul posturilor care vor fi reduse, respectiv 3.974 de persoane. Aceasta diminuare se va efectua insa doar prin externalizarea unor activitati - 2.137 de posturi - sau prin pensionari , metoda de care vor beneficia 1.837 de persoane. Reduceri de personal vor fi aplicate, in 2003, si unor societati din subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, de unde vor pleca, exclusiv din cauze "naturale", 522 de persoane. De altfel, pensionarile vor pune umarul la atingerea obiectivului de reducere a personalului si pentru Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, acesta fiind cazul a 2.915 persoane din cele 2.927 de posturi care vor disparea. Situatia se repeta si in cazul unitatilor subordonate Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului, de unde vor pleca, anul viitor, 1.445 de angajati, din care 879 la pensie, 458 la alte societati-satelit, 108 urmand sa fie concediati.

Urmeaza peste 3.000 de angajari

Actul normativ prevede si angajarea a circa 3.635 de persoane anul viitor. Astfel, 1.985 de persoane vor fi angajate la intreprinderile din subordinea MIR, si peste 1.500 la cele aflate in subordinea Ministerului Comunicatiilor.

Proiectul de act normativ mai prevede, tot pentru indeplinirea angajamentelor aumate prin cea de-a doua scrisoare suplimentara de intentie cu FMI, si stabilirea unor plafoane maxime pentru fondul de salarii, stabilite pe baza estimarilor agentilor economici monitorizati , precum si limitarea acordarii de bonusuri la salarii (prime de vacanta, de Pasti etc) la cel mult 65% din valoarea anuala a acestora pentru primele trei trimestre, respectiv cel mult 35% in ultimele trei luni. De asemenea, se prevede obligatia ajustarii lunare a fondului de salarii cu suma aferenta personalului externalizat sau transferat de la o unitate la alta. In plus, conducatorii unitatilor care nu vor respecta plafonul de salarii sau schema reducerilor de personal sunt amenintati cu reducerea drepturilor salariale, potrivit OUG nr.79/2001. Se aminteste si de retinerea unui procent de 4% din fondul de salarii aferent fiecarui trimestru, care sa fie utilizat doar cu avizul ministrului si numai daca unitatea se incadreaza in plafoanele trimestriale stabilite.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro