Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

13 Jul Top Stiri

BNR taie apetitul pentru creditele neperformante

Nivelul provizioanelor constituite de bancile comerciale va fi calculat, incepand de la 1 ianuarie 2003, si in functie de performanta financiara a clientilor si valoarea garantiilor aferente imprumuturilor solicitate. Ca urmare, acordarea de credite pentru micii afaceristi va deveni tot mai greoaie. Potrivit Regulamentului 5/2002 al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de luna viitoare, creditele acordate de banci vor fi structurate in cinci categorii de risc: standard, in observatie, substandard, indoielnice si pierdere. Evaluarea performantei financiare se va realiza potrivit normelor interne ale fiecarei banci, aprobate de catre consiliile de administratie. Aceste norme trebuie sa primeasca avizul BNR.

Diminuarea riscului

Scopul modificarilor impuse de banca centrala il reprezinta diminuarea riscului privind acordarea unor credite neperformante si, implicit, al unor potentiale falimente. Fara indoiala ca, o data cu aplicarea noile prevederi, vor fi mai putine credite neperformante. De fapt, vor fi mai putine credite, fie ele performante sau neperformante, pentru ca accesul la imprumuturi al micilor afaceristi va fi mult ingreunat, sustin o parte din bancheri.

"Un lucru bun, pe care nu ni-l permitem"

La prima vedere, BNR nu face altceva decat sa impuna o mai mare rigoare intr-un domeniu in care scandalurile, cazurile de coruptie si traficul de influenta s-au tinut lant. "Aceste norme sunt, in principiu, un lucru bun, dar pe care Romania inca nu si-l poate permite deocamdata", ne-a declarat Dan Constantinescu, presedintele Libra Bank. El sustine ca o alta consecinta nefavorabila a normelor adoptate de BNR o reprezinta scaderea incasarilor la buget. Motivul este acela ca multe dintre intreprinderile mici si mijlocii se vor vedea puse in situatia de a-si diminua investitiile, astfel ca profitul lor va scadea si, implicit, impozitul platit. Reducandu-se numarul creditelor acordate, si bancile s-ar putea confrunta cu o scadere a profitului, sustine Dan Constantinescu, astfel ca, in cele din urma, tot bugetul de stat va avea de suferit.

Provizioane mai mari

Pe de alta parte, unii analisti ai pietei bancare sustin ca noile prevederi vor scoate la suprafata veniturile multor societati comerciale, care preferau sa prezinte un bilant cu pierderi, tocmai pentru a nu plati impozit. De la 1 ianuarie 2003, daca o banca va dori sa acorde credit unei firme cu performante slabe, aceasta va trebui sa constituie provizioane mai mari, pentru a acoperi riscul de neplata, blocandu-si, in acest fel, banii. Pentru a nu fi luate pe nepregatite, unele banci au adoptat deja un sistem propriu de evaluare a riscurilor. "BCR are inca de acum trei ani un sistem de rating compatibil cu standardele internationale. Ca urmare, pentru noi, cel putin, influentele aduse de regulamentul BNR privind clasificarea creditelor vor fi de mica anvergura", ne-a declarat Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR. (M. Guta)

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro