Bizwords Logo

Imitatiile Gallé ajung la 800 de dolari bucata

Consuela Stegarescu

Pe una din stradutele vechiului Bucuresti se afla un loc unic, unde nisipul este transformat in vase subtiri si delicate, minunat colorate: Curtea sticlarilor. Cele mai multe obiecte realizate aici sunt destinate exportului. Cele mai multe produse au luat calea Chinei, numai contravaloarea unui export ridicandu-se la 60.000 de dolari. Sticlaria produsa in centrul Capitalei tine mai putin de utilitar: obiectele decorative, excentrice, se vand la preturi bune si sunt cerute pe piata externa. Paharele cu picior fara talpa, sau cele cu picior stramb, vasele turtite, imitatiile de Gallé sau Tiffany ar fi cateva din acestea. Modelele, fabricate in serie mica sau unicat, sunt lucrate in cea mai mare parte manual.

Boabe de nisip topit

Atmosfera din hala de productie este incinsa, atat la propriu, cat si la figurat. Langa cuptorul in care nisipul se transforma in sticla, temperatura este de 45C. La gura cuptorului, dogoarea este mult mai mare. Un sticlar neindemanatic poate sa se arda daca zaboveste mult cu adunatul boabelor de sticla de pe vatra incinsa. Cel mai greu lucru in acesta meserie nu este rezistenta fizica la temperaturile ridicate, ci "lucrul la ochi", spun sticlarii: sa culegi boabele de nisip topit in cantitatea care-ti este necesara pentru vasul pe care vrei sa-l realizezi.

Sculptura chimica in sticla

Fabricarea unei imitatii Gallé nu lasa loc grabei. Timpul necesar realizarii unui astfel de vas poate sa fie chiar si o saptamana. Mai intai este creat vasul brut. Pe suprafata acestuia, artistul plastic incepe lucrul: cu penelul inmuiat in smoala diluata cu o substanta speciala, incepe sa traseze forme. Cand se sfarseste aceasta etapa, urmeaza baia in acizi: florhidric si clorhidric. Partea vasului care nu a fost pictata cu smoala special pregatita este atacata de amestecul de acizi. Se obtine astfel prima stratificare pe suprafata vasului, iar procedeul se repeta pentru fiecare strat in parte. Cu cat vasul este mai mare, iar straturile si culorile sunt mai numeroase, cu atat este mai scump. Preturile unei imitatii Gallé sunt intre 20 si 500 de dolari. Cel mai scump vas realizat la Curtea sticlarilor a costat 800 de dolari.

Sursa Gardianul