Bizwords Logo

Soarta Romtelecom va fi decisa de creditori

Marius Guta

Amenzi de milioane de dolari din cauza managementului dezastruos al companiei de telefonie fixa

Operatorul national de telefonie fixa, Romtelecom, a ajuns intr-o situatie disperata, fiind in acest moment la mana creditorilor si, in special, a bancilor de la care a luat imprumuturi de sute de milioane de dolari. Directorul general al companiei, Panagiotos Kargados, a recunoscut ca societatea pe care o conduce este intr-o situatie financiara dezastruoasa.

Acesta a declarat ca, in cazul in care Consiliul Concurentei va cere plata imediata a amenzii aplicate pentru incalcarea Legii concurentei, "exista pericolul de a nu putea sa ne onoram obligatiile pe care le avem, inclusiv plata salariilor".

Mai mult decat atat, Panagiotos Kargatos sustine ca in situatia in care bancile creditoare ar cere plata imediata a datoriilor, care se ridica la 200 de milioane de dolari, Romtelecom ar intra in faliment.

"Nevoi urgente"

Suma pe care Romtelecom vrea sa o imprumute, in acest an, pentru a se mentine pe linia de plutire, se ridica la aproape o jumatate de miliard de dolari. Din acesti bani, aproximativ 50% vor fi alocati pentru investitii, restul fondurilor urmand sa acopere datoriile catre creditori, in principal banci.

"Derularea programului de investitii va permite si imbunatatirea rezultatelor financiare ale Romtelecom pentru acest an, intrucat acestea nu au fost, in primul semestru, cele dorite de conducerea companiei", a mai declarat Kargados.

Anul acesta, veniturile in lei ale companiei au scazut, in termeni reali. Romtelecom a inregistrat, in primul trimestru, in conformitate cu standardele de contabilitate internationale, venituri operationale in valoare de 235,9 milioane de euro, in crestere cu 2,5% comparativ cu anul anterior, insa a consemnat pierderi nete de 17 milioane de euro.

Pierderile, din buzunarul abonatilor

Una dintre principalele cauze ale situatiei in care se afla Romtelecom o constituie managementul dezastruos al conducerii companiei. "In costul operational al companiei, ponderea cheltuielilor cu salariile reprezinta aproximativ 35%, ceea ce este foarte mult, comparativ cu o medie de 22-25% inregistrata in majoritatea companiilor. De asemenea, investitiile societatii au fost indreptate catre domenii care nu au adus rapid veniturile preconizate", a justificat Panagiotos Kargados colapsul catre care se indreapta Romtelecom. Intr-o incercare disperata de a mai salva ce se mai poate salva, compania de telecomunicatii pregateste noi majorari de tarif. Aceasta veste neplacuta pentru abonatii Romtelecom a fost data tot de Panagiotos Kargados, care a declarat ca "in perioada urmatoare, Romtelecom va majora, cu siguranta, tarifele pentru serviciile telefonice furnizate populatiei".

Piatra de gatul Romtelecom

O parte insemnata din bugetul Romtelecom este alocata companiei de telefonie mobila Cosmorom, care nu aduce, deocamdata, nici un profit. Dezvoltarea acestei retele necesita fonduri de 150 milioane de dolari pana la sfarsitul anului 2003. "Nu renuntam la Cosmorom pentru ca exista loc pe piata si pentru aceasta companie. Pe de alta parte, oferta Romtelecom pentru sectorul de business trebuie sa fie completata si de serviciile de telefonie mobila", a explicat Kargados strategia companiei in acest domeniu. La sfarsitul primului trimestru al acestui an, Cosmorom a inregistrat pierderi nete in valoare de 13,9 milioane de euro.

Liberalizarea pietei, pericolul din umbra

Potrivit unor surse din domeniul comunicatiilor, o parte din necazurile Romtelecom se trag din decizia Guvernului de a liberaliza aceasta piata, de la 1 ianuarie 2003. Desi OTE, care detine 35% din Romtelecom, si-a manifestat intentia de a cumpara pachetul majoritar, i s-a dat de inteles ca acest lucru nu ar fi de dorit. Mai mult decat atat, Ministerul Comunicatiilor intentioneaza sa infiinteze o companie de telefonie fixa in parteneriat cu China. Peste toate acestea, a venit decizia Consiliului Concurentei de a amenda Romtelecom cu 809 miliarde de lei, pentru incalcarea Legii concurentei. Acest lucru este destul de interesant, in contextul in care statul roman inca detine pachetul majoritar. Totusi, in urma contestatiei depuse de Romtelecom, Consiliul Concurentei a redus la jumatate aceasta amenda.

Sursa Gardianul