Bizwords Logo

E-urile ucid, oficialii se scuza

Ilinca Teodoriu

Norme doar de ochii "soacrei"

Ministerul Agriculturii impreuna cu Ministerul Sanatatii au elaborat recent un ordin comun prin care se interzice utilizarea, in produsele alimentare destinate consumului uman, a unor aditivi alimentari, cu efecte negative asupra organismului. Desi ordinul se afla in prezent la "Monitorul Oficial" pentru publicare, nici o autoritate responsabila nu cunoaste exact modul in care acesta va fi pus in aplicare. Normele stabilesc ca "aditivii alimentari pot fi utilizati numai pentru conservarea sau imbunatatirea calitatii nutritive a produsului alimentar, cu conditia sa nu altereze sau sa ascunda defectele materiilor prime folosite in prepararea sa". Dar, avand in vedere ca majoritatea agentilor economici autohtoni sunt interesati sa obtina venituri cat mai mari, cu orice pret, si ca orice regula este facuta pentru a fi incalcata, in prezent, problema prioritara este identificarea autoritatii ce se va ocupa de controalele acestor aditivi alimentari. "Controalele se vor face selectiv. Daca cineva face reclamatii sau exista suspiciuni, vom interveni. Se iau probe, se testeaza si se vor lua masurile corespunzatoare. Daca nu, nu", ne-a declarat Camelia Parvan, reprezentanta Institutului de Sanatate Publica. Altfel spus, "Hotul neprins, negustor cinstit".

Un prim efect al stoparii importurilor de aditivi alimentari va fi majorarea preturilor la principalele produse alimentare, pe motivul ca, o data cu introducerea noilor norme, investitiile producatorilor vor fi din ce in ce mai mari.

Dozele sunt imposibil de verificat

Cu toate ca producatorii apreciaza ca noul ordin este bine elaborat, nici unul dintre acestia nu este convins ca masurile prevazute de actul normativ vor fi respectate. "Masura MAAP este forte buna, dar lipsesc controalele, fara de care ordinul nu are valoare", spun producatorii. Potrivit acestora, dozele de aditivi alimentari, utilizati in procesul de fabricatie, sunt imposibil de controlat.

"Nimeni nu poate fabrica produse alimentare fara sa foloseasca aditivi ce se introduc tehnologic in materiile prime. Din pacate, este foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa se controleze aceste doze", spune Mihai Visan, vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii. De aceesi parere este si Aurel Popescu, presedintele ROMPAN, care apreciaza ca autoritatile trebuie sa identifice cat mai repede solutiile necesare pentru a-i opri pe cei care obtin profituri uriase in detrimentul consumatorului. "Sigur ca aceste verificari sunt necesare, iar sarcina apartine OPC, Ministerului Sanatatii si al Agriculturii", a incheiat Popescu.

Una dintre metodele cele mai utilizate de agentii economici pentru a insela "ochiul vigilent" al statului este falsificarea facturilor contabile.

In opinia producatorilor, degeaba se fac controale la magazine sau in piete, daca actele contabile nu sunt verificate in amanunt.

"Chiar daca ordinul intra in vigoare, prin masluirea facturilor contabile, multi reusesc sa demonstreze ca respecta legea, scapand in acest fel chiar si fara amenda", a mai spus Visan.

Laboratoare foarte scumpe

In schimb, oficialii MAAP apreciaza ca se iau toate masurile necesare pentru aplicarea noilor norme. Astfel, o prima masura in vederea eliminarii aditivilor ce nu corespund standardelor este stoparea importurilor. De asemenea, pe langa controalele organizate periodic, vor fi testate permanent mostre de produse, sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii. Acest fapt este greu de crezut, daca tinem cont ca analiza E-urilor este foarte laborioasa, dar si costisitoare, iar bugetul MAAP nu face fata nici cheltuielilor actuale.

Norme doar de ochii lumii

Consumul de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne, care provoaca, incetul cu incetul, distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, care lucreaza impotriva propriului organism), precum si o serie de tumori maligne si benigne. Cu toate ca aceste efecte au starnit valva in presa mai bine de un an, pe mesele romanilor, majoritatea produselor existente sunt tratate chimic. Din acest motiv, elaborarea unui act normativ prin care sa se stopeze utilizarea aditivilor alimentari era o necesitate. Dar daca tinem cont de faptul ca in Romania nu exista instrumentele necesare controlului aditivilor, ne punem intrebarea daca noul ordin nu este doar o noua metoda de a castiga alegatori sau de a face "impresie" Comisiei Europene.

Sursa Gardianul