Bizwords Logo

Costurile intretinerii de la iarna - 800 de milioane de dolari

Marius Guta

Valoarea totala a fondurilor pe care trebuie sa le atraga Termoelectrica pentru a acoperi costurile producerii energiei termice pentru aceasta iarna depaseste 26.000 miliarde de lei, ceea ce echivaleaza cu 800 milioane de dolari. Peste 80% din aceasta suma se vor folosi pentru achizitionarea de pe piata interna a resurselor energetice necesare.

Pentru ca societatea nu dispune, in momentul de fata, de bani pentru a cumpara combustibilul, este necesara contractarea unor imprumuturi externe. Ca urmare, Termoelectrica va imprumuta de pe pietele internationale de capital, in maximum doua saptamani, un credit cu garantie guvernamentala in valoare de 200 milioane de dolari. Decizia privind contractarea acestui imprumut, care se va realiza prin intermediul unui consortiu bancar, a fost luata in ultima sedinta de guvern, cand a fost adoptata o hotarire privind programul de iarna pentru perioada octombrie 2002-martie 2003, in vederea asigurarii stocurilor necesare de combustibil pentru sezonul rece.

Termoelectrica are deficit urias la pacura

In momentul de fata, cel mai mare deficit se inregistreaza la pacura, cantitatea necesara fiind stabilita la 868 mii de tone, stocul existent fiind de numai 400 mii de tone. La lignit, deficitul de de 800 mii de tone, necesarul fiind stabilit la 2,6 milioane de tone, in contextul in care stocurile existente in momentul de fata sunt de numai 1,8 milioane de tone. O situatie ceva mai buna se inregistreaza in privinta stocurilor de huila, care sunt de 450 mii de tone, iar necesarul a fost stabilit la 685 mii de tone.

"Toate aceste cheltuieli vor influenta, cu certitudine, costurile de productie a energiei termice, astfel ca este posibila o noua crestere a pretului gigacaloriei", ne-au declarat surse din cadrul Termoelectrica. De asemenea, un alt element care ar putea determina cresterea tarifelor il constituie pretul la care vor fi achizitionati combustibilii si, in special, pacura.

Sursa Gardianul