Bizwords Logo

Afacerea banderolelor ridica semne de intrebare

Carmen Neacsu

Bauturile alcoolice si tigarile vor avea, incepand cu 10 august a.c., noi banderole de marcare cu elemente sporite de securizare, masura menita sa diminueze evaziunea fiscala, cu atat mai mult cu cat vor fi schimbate periodic. Interesant e ca timbrele neutilizate pana pe 15 octombrie se returneaza imprimeriei, care nu va achita contravaloarea, dar in schimb se dau amenzi de 100 de milioane lei. Securizarea banderolelor se va realiza prin folosirea unei harii speciale cu fibre fluorescente, vizibile in spectrul UV, hartia fiind "produsa exclusiv pentru Romania de o firma din strainatate", informeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Banderole la pret dublu

Noul look al bonderolelor antievaziune duce la dublarea pretului acestora, lucru vazut cu ochi buni de catre patronatele in domeniul alcoolului, pentru ca se va reduce la jumatate evaziunea fiscala, estimata de presedintele GARANT la circa 70% din piata. Potrivit lui Romulus Dascalu, evaziunea fiscala la alcool s-a ridicat in 2001 la circa 10.000 miliarde lei.

Imprimeria Nationala, acuzata de monopol

Unii producatori de tigari spun ca dublarea pretului timbrelor pentru tigarete, de la 250 la 465 de lei, plus TVA, duce la majorarea preturilor tigarilor, noile timbre securizate fiind percepute ca o taxa suplimentara. In plus, Imprimeria Nationala este acuzata de producatorii de tigari de "monopol", dat fiind ca este "singura care face astfel de timbre si impune si preturile". Un exemplu este si noul pret al facturilor fiscale realizate de Imprimeria Nationala, de 7.000 de lei, fata de 1.700 lei in prezent.

Nu se cumpara utilaje noi

Directorul general al Imprimeriei Nationale, Dan Docan, spune ca exista, "de ani de zile" soft-uri speciale pentru inscriptionarea banderolelor. "Nu achizitionam nici un utilaj in plus, doar elementele de siguranta", spune Docan. Ca si purtatorul de cuvant al MFP, el a evitat sa spuna daca se va organiza sau nu vreo licitatie pentru noile elemente de securizare. "Va asigur ca se vor urma procedurile legale", a concluzionat Docan.

Se cumpara hartie securizata

Surse din MFP spun ca imprimeria va cumpara, de la o firma straina si cu regim de exclusivitate, hartie speciala cu toate elementele de protectie. "Se va stabili foarte clar ca numai Romania va utiliza acest tip de hartie", spun sursele citate, care au precizat ca discutiile cu firmele straine furnizoare au demarat deja de ceva timp.

Sursa Gardianul