Bizwords Logo

Externalizarile cresc pretul la energia electrica

Arpad Dobre

Liderii Federatiei Sindicale Hidroenergetice (FSH) il acuza pe directorul general al SC Hidroelectrica SA, Eugen Pena, ca promoveaza structuri organizatorice paguboase prin separarea activitatii de intretinere-reparatii din cadrul societatii, in scopul externalizarii si privatizarii acestui domeniu. Vicepresedintele FSH, Vasile Suta, afirma ca actiunea de externalizare a fost adoptata de Consiliul de Administratie al societatii fara consultarea FSH, iar viteza cu care Eugen Pena doreste separarea activitatii de intretinere pune in pericol siguranta in functionarea instalatiilor.

Potrivit FSH, externalizarea nu este absolut deloc pregatita, liderii sindicali mentionand ca insusi Eugen Pena ar fi afirmat ca nu poate preciza care este eficienta masurii de restructurare si ca nu a fost facut un calcul privind o eventuala reducere a cheltuielilor in cazul separarii activitatii.

Presedintele FSH, Adrian Mic, a catalogat managementul de la SC Hidroelectrica drept "performant, dar in conditii de totala incertitudine". Potrivit declaratiilor sale, piata energiei electrice din Romania "nu e una concurentiala, ci una a comisioanelor, care cu siguranta vor aparea si la Hidroelectrica, urmare a externalizarilor".

Megafederatie energetica

Cu prilejul Conferintei Nationale a FSH, presedintele FSLI Petrom, Liviu Luca, si-a aratat nedumerirea fata de atitudinea sindicalistilor de la FSH. "Eu nu inteleg de ce tot va plangeti. Guvernul se gandeste la bani. Ne face faramite ca sa scoata bani pentru buget si pentru propriile buzunare. Lasati filozofia si ganditi concret. La Petrom, sindicatele au preluat toate serviciile, iar de aici se pot castiga peste 100 milioane de dolari pe an. De ce sa-i lasati pe altii sa faca o societate sau mai multe, de intretinere, si nu o faceti voi?", a spus Luca. El a precizat ca-i poate imprumuta pe cei de la FSH cu 100 miliarde lei, pentru infiintarea unei societati cu profil de intretinere-reparatii in cadrul hidrocentralelor. "Mai mult, va propun sa ne unim si sa facem o Federatie Sindicala in domeniul energetic", a mai spus Luca.

Pe parcursul discutiilor, sindicalistii au relevat ca, asa cum este gandita acum, externalizarea activitatilor de intretinere va duce in mod sigur la scumpirea kilowatului, prin cresterea costurilor de producere a energiei electrice in hidrocentrale si la pierderi economice prin crearea unui aparat indirect productiv, la fiecare societate nou-infiintata. "In final, tot cetateanul va avea de pierdut, deoarece va plati mai scump energia electrica", a precizat Vasile Suta.

Sursa Gardianul