Bizwords Logo

Legea finantelor publice da unda verde la spaga!

Marius Guta

Institutiile de stat pot primi bani de la firme si persoane fizice

Visul multora dintre romani a devenit realitate: spaga este, in sfarsit, legala in Romania!

Acest lucru este permis de prevederile noii Legi a finantelor publice, adoptate acum doua saptamani de Parlament si care da dreptul institutiilor de stat sa primeasca bani de la firme si persoane fizice.

Acest lucru este cel putin surprinzator, in contextul in care, in expunerea de motive, se precizeaza ca aceasta lege trebuie armonizata cu normele Uniunii Europene. De fapt, explicatia poate fi gasita la inceputul expunerii de motive, unde se precizeaza ca modificarile adoptate au in vedere si "noile orientari politice si schimbarile intervenite in economia romaneasca".

Centralismul - principiu de baza

Necesitatea modificarii actualei legislatii referitoare la finantele publice a fost asumata chiar de catre Guvern.

Acesta recunoaste ca e nevoie de o "definire clara a conceptelor, termenilor si expresiilor utilizate, precum si introducerea unor concepte noi". Cu toate acestea, unele dintre modificarile aduse vin in contradictie cu principiul descentralizarii, promovat de catre tarile membre ale UE. Acest lucru este mentionat chiar in expunerea de motive a noii legi, unde se precizeaza ca "se va accentua rolul central al Ministerului Finantelor Publice". De asemenea, o alta masura care are dovedeste tendintele de centralizare ale actului normativ o reprezinta includerea in bugetul de stat a fondurilor speciale.

15 decembrie, data-limita

Una dintre cele mai importante prevederi ale acestei legi, care va avea efecte pozitive la nivel macroeconomic, daca se va aplica, o reprezinta stabilirea datei de 15 decembrie ca limita a adoptarii bugetului. Daca acest lucru nu se intampla, Guvernul poate solicita Parlamentului aplicarea procedurii de urgenta pentru aprobarea Legii bugetului de stat.

De asemenea, in timpul dezbaterilor nu este admisa introducerea de amendamente care pot determina majorarea nivelului deficitului bugetar. Rectificarea bugetului in cursul exercitiului bugetar se poate face doar pana la 30 noiembrie.

Fonduri la dispozitia Guvernului

Pe principiul "cine imparte, parte-si face", Guvernul, ca initiator al acestei legi, si-a "tras" de-o parte doua fonduri in propria parohie. Unul este "Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului", iar celalalt "Fondul de interventie la dispozitia Guvernului". Primul este folosit pentru finantarea unor cheltuieli neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar si, dupa toate probabilitatile, nu va ramane necheltuit, caci "nevoile neprevazute" ale unui guvern sunt multe. Cel de-al doilea fond se utilizeaza pentru ajutorarea sinistratilor si pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale, care sunt, de asemenea, evenimente neprevazute.

Donatiile, cireasa pe tort

Cireasa pe tortul institutiilor bugetare o reprezinta prevederea potrivit careia acestea pot primi bani sau bunuri de la firme sau oameni obisnuiti. Evident, este o oarecare contradictie in termeni, caci o persoana care isi permite sa dea cadouri firmelor de stat nu este una obisnuita. In cele mai multe cazuri, este chiar o persoana cu un interes direct in institutia careia ii face cadoul. Pentru a nu exista dubii, la art. 63, alin. 1 se spune clar: "Institutiile publice pot folosi, pentru desfasurarea activitatii lor, bunuri materiale si fonduri banesti primite de la persoane juridice si fizice, sub forma de donatii sau sponsorizari".

Ministrii, mai presus de lege

Aceasta lege face, insa, si o discriminare in functie de... functie. Astfel, depasirea cheltuielilor prevazute in bugetul institutiei, care se poate datora de multe ori unor cauze obiective, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare sau amenda de zeci de milioane. In schimb, pentru nerealizarea obiectivelor de investitii nu este prevazuta nici o sanctiune, pentru ca de acest lucru se ocupa ordonatorii principali de credite, respectiv ministrii.

O alta veste proasta pe care o aduce aceasta lege, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2003, se refera la angajatii din sistemul bugetar. Acestia isi vor lua salariul doar o data pe luna, in perioada 5-15 a fiecarei luni.

Sursa Gardianul