Bizwords Logo

"The Economist" vede in negru economia romaneasca

Economist Intelligence Unit (EIU), divizie a grupului britanic The Economist, si-a revizuit in sens negativ previziunile privind principalii indicatori macroeconomici ai Romaniei, la numai doua saptamani dupa publicarea unui raport preliminar referitor la perspectivele economiei romanesti.

Astfel, daca in analiza prezentata la jumatatea lunii iulie, institutul britanic preconiza o crestere de patru procente a Produsului Intern Brut al Romaniei in anul curent, noul raport arata ca rata de crestere economica pentru anul 2002 s-ar putea situa la numai 3,7%. Elementul care a determinat aceasta revizuire il reprezinta redresarea mai lenta a economiilor din Uniunea Europeana.

Estimarile Guvernului, infirmate

Pentru anul 2003, EIU isi mentine previziunile, anticipand o majorare de 4,4% a Produsului Intern Brut.

Anul trecut, Romania a inregistrat o crestere economica de 5,3%. Aceste date infirma previziunile Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, potrivit carora cresterea economica va fi de 4,5% in 2002 si de 5,2% in 2003.

O alta veste proasta pentru actualul Guvern o constituie prognozele referitoare la inflatie. Astfel, analistii britanici prevad pentru anul acesta o rata medie a inflatiei de 24%, fata de 21-22%, cat a fost prevazut de Executiv. De asemenea, si pentru 2003 se prevede o inflatie mai mare cu trei procene peste cea luata in calcul de autoritatile romanesti.

Reducerea inflatiei, subminata din interior

In plus, EIU scoate in evidenta riscul ca recolta agricola din acest an sa fie extrem de redusa, ceea ce va avea ca efect majorarea preturilor la produsele alimentare in ultima parte a anului. Un alt factor de risc il reprezinta preconizata majorare a salariului minim pe economie, incepand cu ianuarie 2003, ceea ce va determina sporuri salariale generalizate. Efectul direct al acestui fenomen va fi cresterea presiunii asupra costurilor de productie si a cererii de pe piata, subminand, astfel, strategia de reducere a inflatiei. In ceea ce priveste rata de schimb a leului fata de dolar, EIU prognozeaza un nivel de 32.345 pentru sfarsitul acestui an, comparativ cu estimarea anterioara, de 33.902. (M.G.)

Sursa Gardianul