Bizwords Logo

Braconierii dinamiteaza in continuare pestii din Delta

Ilinca Teodoriu

In problema piscicola, am zis ca UE si am facut ca noi

Infiintarea Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) este o noua initiativa a Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP), ramasa " in coada de peste". In capitolul 8 al negocierilor de aderare la UE, intitulat "Pescuit", Romania s-a angajat ca pana la sfarsitul semestrului 1 al anului 2001 sa infiinteze atat Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), cat si o Inspectie Piscicola. Acestea au fost constituite abia la sfarsitul lunii trecute, cu o intarziere de aproape un an, motivata de oficialii MAAP prin lipsa fondurilor.

Cu toate ca, baza actului normativ privind infiintarea CNAFP, sta necesitatea stoparii furturilor masive de peste, nimic nu dovedeste ca acest lucru se va intampla. Pentru ca noua institutie trebuie sa-si asigure fondurile necesare functionarii din surse proprii, se poate spune ca infiintarea acesteia nu este decat un act de politete fata de UE, fara nici un rezultat concret in realitate. "Normal ar fi fost sa se acorde bani de la buget. Altfel, va fi nevoie de cel putin un an pana cand institutia va functiona in conditiile pe care ni le dorim", ne-a declarat Nicolea Dimulescu, presedintele patronatului Rompescaria.

Controale drastice, din... birouri

Productia totala de peste a Romaniei, in 2001, realizata in amenajari piscicole, lacuri de acumulare, Dunare si Marea Neagra, este de sase ori mai mica decat in 1991. Daca atunci se pescuiau peste 125.000 tone, in prezent, productia totala nu depaseste 20.000 tone. Prin infiintarea companiei se urmareau - cel putin teoretic - stoparea braconajului si elaborarea de politici de redresare a acestui sector.

Actul de infiintare a CNAFP precizeaza ca in atributiile acesteia intra "urmarirea exploatarii durabile prin pescuit a fondului piscicol, monitorizarea respectarii clauzelor contractuale de concesionare a fondului piscicol si stabilirea preturilor de pornire a licitatiei pentru concesionarea fondului". La acestea se adauga obligativitatea efectuarii de controale periodice, extrem de drastice, atat la unitati piscicole, cat si pe Dunare. Numai ca, din lipsa fondurilor si a echipamentelor adecvate, este foarte posibil ca inspectiile sa se efectueze doar din birou.

Redevente pentru... repopularea apelor

Culmea batjocurii este capitolul privind veniturile noii companii. Astfel, potrivit actului normativ aprobat de Guvern, veniturile CNAFP se constituie din tarife pentru atestarea, licentierea si autorizarea activitatilor de pescuit, valoarea redeventei obtinuta din concesionarea fondului piscicol administrat, precum si... venituri provenite din activitati proprii(?). Cunoscuta fiind graba cu care concesionarii isi platesc darile catre stat, guvernantii au dat dovada de o mare generozitate, lasand la dispozitia CNAFP veniturile rezultate din concesionarea fondului piscicol. Ba chiar mai mult, au si decis si destinatia ipoteticelor venituri. Astfel, din redeventele incasate, noua companie trebuie sa finanteze programe de populare si repopulare, activitati de cercetare, precum si activitati proprii de acvacultura.

Compania apelor Agriculturii

Dupa titulatura nou-infiintatei societati ("Compania Nationala") - se poate crede ca aceasta are in administrare toate apele tarii. Gresit, deoarece, in subordinea acesteia se gasesc doar apele detinute de catre MAAP. Restul, adica biosistemul Delta Dunarii si apele de munte se gasesc, in continuare in administrarea Ministerului Mediului si, respectiv, a Regiei Nationale a Padurilor.

"Cea mai mare problema, care poate cauza un adevarat dezastru ecologic, este aceea ca zona cea mai braconata din tara - Delta Dunarii - intra intr-o administratie care se ocupa de protectia perimetrului, si in nici un caz de importanta economica a acesteia. Este foarte ciudat ca nu s-a inteles, nici pana in ziua de astazi, ca pentru o administrare viabila este necesara o singura institutie, si nu trei, fiecare cu politica ei. Teoretic, acesta era rolul Companiei Nationale", a spus Nicolae Dimulescu.

In opinia sa, pentru ca sectorul piscicol sa se redreseze, este nevoie ca si cele trei autoritati sa colaboreze strans. Astfel, noua initiativa a MAAP se va alatura celorlalte acte normative elaborate doar pentru ochii organismelor europene.

Sursa Gardianul