Bizwords Logo

Angajatii pot solicita falimentul intreprinderii

Ion Marmureanu

Angajatii pot cere falimentul firmei la care lucreaza, daca aceasta nu le plateste salariile, cu o singura conditie: cuantumul debitelor salariale sa fie mai mare de sase salarii minime pe economie.

Proceduri si conditii

Incepand cu luna august a acestui an, a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului nr. 38/2002 de modificare a Legii 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului.

Potrivit actului normativ, deschiderea procedurii de faliment la cererea creditorilor este conditionata de existenta unei creante certe, lichide si exigibile in valoare de cel putin sase salarii medii pe economie. In plus, creanta respectiva trebuie sa aiba la baza raporturi de munca ori raporturi obligationale civile sau cel putin echivalentul a 5.000 de euro, in cazul celorlalte categorii de creante.

Pretentii ridicole

In vechea forma, legea nu stabilea o limita minima a creantelor, ceea ce a condus la numeroase cereri de declansare a procedurii de faliment, venite din partea unor creditori care aveau de incasat creante nesemnificative, dar au utilizat acest mijloc pentru a constrange sau pentru a crea necazuri debitorului. Un exemplu este cel al SC Prodincom SA Suceava, impotriva careia o firma din Medgidia - SC Frudimed SA - a solicitat declansarea procedurii de faliment pentru o datorie de doar 4,5 milioane de lei.

Datorii de 10 milioane egal faliment

O alta noutate o reprezinta faptul ca, dupa intrarea in vigoare a noului act legislativ, declansarea procedurii de faliment poate fi ceruta nu numai de titularii de creante comerciale, ci si de titularii de creante civile, fiscale, izvorate din raporturi de munca. Cu alte cuvinte, falimentul unei societati poate fi cerut si de angajati, daca angajatorul este restant la plata salariilor, conditia fiind ca debitele reprezentand drepturi salariale sa fie mai mare de sase salarii minime pe economie (circa 10 milioane de lei).

Obligatii ale patronilor

In plus, Ordonanta de Guvern a introdus obligatia pentru datornic de a solicita singur deschiderea procedurii de faliment in termen de 30 de zile de la aparitia starii de insolvabilitate. "In acest fel s-a lasat deoparte vechea abordare care lasa la latitudinea debitorului daca este sau nu dispus sa ceara declansarea procedurii. Astfel, debitorul putea cere declansarea procedurii inainte de producerea starii de insolventa, pentru a exercita astfel presiuni fata de unul sau mai multi creditori pentru a obtine reesalonari sau reduceri ale datoriilor sau ca mijloc de diminuare a valorii actiunilor societatii", a declarat Adriana Muraru, vicepresedintele Tribunalului Suceava.

Sursa Gardianul