Bizwords Logo

Toate bunurile achizitionate in leasing vor fi mai scumpe

Marius Guta

Legea impozitului pe profit anuleaza deductibilitatea imprumuturilor

Legea impozitului pe profit, intrata in vigoare la inceputul lunii trecute, da o puternica lovitura sectorului de afaceri din Romania. Este vorba, pe de o parte, despre introducerea impozitului de 25% pentru majoritatea activitatilor economice, iar pe de alta parte, despre anularea deductibilitatii imprumuturilor obtinute din alte surse decat institutiile de credit. Cel mai mult vor fi afectate de aceste prevederi societatile de leasing si, implicit, toate firmele si persoanele fizice care au achizitionat diferite bunuri si echipamente in leasing si care au contracte in derulare. In momentul de fata dobanzile pentru contractele de leasing sunt in jur de 15% , dar ramane de vazut cine va mai plati aceste dobanzi in cazul in care ele vor creste, potrivit estimarilor, cu aproape 30 %.

Zeci de mii de clienti vor fi afectati

Potrivit estimarilor Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing din Romania, numarul persoanelor fizice si juridice care vor fi afectate de noile prevederi depaseste 80.000. Repercusiunile vor fi cu atat mai mari, cu cat exista riscul ca investitiile in bunuri si echipamente sa scada. Societatile de leasing si analistii economici pun aceasta masura pe seama incapacitatii Ministerului Finantelor de a colecta taxele si impozitele, care este transferata asupra celor care platesc pentru ca nu au incotro.

"Masuri fiscale dure"

"Nu vrem sa credem ca aceste schimbari au fost adoptate cu scopul de a ingreuna activitatea de leasing, dar in mod cert asa se va intampla", ne-a declarat Maria Comanescu, director adjunct la societatea Continental Leasing. Conform declaratiilor sale, este vorba, totusi, despre "un pachet de masuri fiscale dure". De asemenea, potrivit sursei citate "un element care va face si mai dificila atat activitatea de leasing, cat si orice activitate economica, in general, il reprezinta eliminarea impozitului redus pentru profitul reinvestit".

Contracte mai mari

Pentru a se putea adapta noii situatii create, societatile de leasing au doua solutii: fie maresc dobanzile, fie accepta diminuarea profitului, cu riscul de a-si inceta activitatea, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. Cum diminuarea profitului, insotita de riscul amintit, aproape ca se exclude, mai ramane doar varianta majorarii dobanzilor. Aceasta varianta prezinta, insa, riscul de a indeparta clientii. Totusi, este vorba, mai degraba, despre clientii potentiali. Cei care au deja contracte in derulare nu pot decat sa se impace cu situatia. Oricum, acestia au fost nevoiti sa faca fata, recent, unui soc: cresterea euro. "Saltul monedei unice ii va afecta, in primul rand, pe cei care au contracte de leasing in derulare, deoarece acestea sunt calculate, in marea lor majoritate, in euro", afirma consilierul BNR Adrian Vasilescu.

Dobanzile nu mai sunt deductibile

Practic, modificarile aduse de noua lege vizeaza, in principal, doua elemente: introducerea unei "cote standard" de 25% a impozitului pe profit, cu unele exceptii, si anularea deductibilitatii integrale a cheltuielilor cu dobanzile. La art.10, pct.5, legea prevede ca "in cazul imprumuturilor obtinute de la alte entitati decat institutiile de credit autorizate", dobanda deductibila este limitata la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale, pentru imprumuturile in lei, precum si la nivelul de referinta al dobanzii pe pietele internationale (Euribor si Libor), la care se adauga un "bonus" de doua puncte procentuale. Acest nivel, de 2% peste nivelul dobanzii de referinta, este, practic, insuficient pentru a putea desfasura o activitate de leasing in Romania.

Clientul, primul taxat, ultimul servit

Inaplicabilitatea practica a acestei prevederi este data chiar de diferentele dintre nivelul dobanzii de referinta de pe pietele externe si nivelul dobanzilor la credite practicate pe piata interna. Astfel, in medie, sistemul bancar autohton ofera la imprumuturile in valuta o dobanda de 10%. Cu alte cuvinte, acesta este nivelul zero pentru societatile de leasing, caci acestea imprumuta bani de la banci cu ajutorul carora achita bunurile pe care le revand apoi, in sistem leasing. Pentru a putea sa traiasca, acestea mai adauga 4-5 procente la dobanda la care au luat imprumuturile. Astfel, clientii ajung sa plateasca o dobanda de 15%.

Sursa Gardianul