Bizwords Logo

Raportul BNR pune sub lupa economia romaneasca

Marius Guta

Ineficienta sistemului fiscal continua sa scada Produsul Intern Brut al Romaniei

Din confruntarea de idei dintre Banca Nationala si Executiv a castigat populatia, care a mai aflat cate ceva din "culisele" economiei. In raportul pe 2001, aproape toate obiectivele majore ale Guvernului sunt "luate la ochi", politicile fiscale, industriale si de privatizare fiind prezentate ca veritabile esecuri. "Politicile macroeconomice ale Romaniei au generat, anul trecut, rezultate predominant pozitive, dar au fost consemnate si realizari modeste, mai ales in ceea ce priveste reducerea arieratelor din economie, procesul de restructurare industriala si privatizare", se precizeaza in acest raport, care a fost transmis Parlamentului.

"S-a asteptat concediul premierului"

"Guvernul si-a manifestat in urma cu doua luni nemultumirea fata de politica Bancii Nationale in privinta dobanzilor, criticand, mai mult sau mai putin voalat, activitatea domnului Isarescu in acest domeniu. Acest raport este un raspuns bine documentat la aceste critici, mesajul fiind ca, uneori, este bine sa te uiti in propria ograda inainte de a deschide gura", ne-au declarat surse din cadrul Bancii Nationale, care, din motive lesne de inteles, au dorit sa-si pastreze anonimatul. Aceleasi surse ne-au precizat ca momentul pentru prezentarea raportului nu a fost ales intamplator, fiind asteptata plecarea premierului in concediu. Acest lucru este sustinut de faptul ca, initial, raportul trebuia redactat pana la sfarsitul lunii iunie, inainte de intrarea Parlamentului in vacanta.

Lauda-ma, gura...

Raportul scoate in evidenta si unele realizari ale Guvernului, sustinand ca "majoritatea obiectivelor economice, cum ar fi cele referitoare la cresterea Produsului Intern Brut, limitarea inflatiei, a deficitului bugetar si a deficitului de cont curent, au fost atinse". Pentru cei mai putin avizati, precizam ca aproape toate aceste obiective prezentate la capitolul realizari intra in sarcina BNR.

In ceea ce priveste evolutia sistemului bancar, aceasta este trecuta la superlativ: "Se remarca imbunatatirea indicatorilor de performanta financiara. Profitul net inregistrat in sistemul bancar a fost de 9.838 miliarde de lei, cu 136% mai ridicat in termeni reali ca in anul 2000". Totusi, despre trei dintre esecurile politicii BNR, respectiv falimentul Bancii Turco-Romane, al Bancii Romane de Scont si lichidarea voluntara a Bancii de Investitii si Dezvoltare, se spune doar ca "nu au afectat sistemul bancar".

Ineficienta fiscala

La nerealizari, insa, tonul raportului devine dur: "Programul de reducere a inflatiei nu a reusit sa obtina in totalitate rezultatele scontate. (...) De asemenea, intarzierea restructurarilor a perpetuat indisciplina financiara, ceea ce impreuna cu majorarile de tarife controlate la utilitati au contribuit la cresterea inflatiei". Fara a fi mentionat direct, preferandu-se sintagma "Autoritatea Fiscala", Ministerul Finantelor este facut praf. Astfel, se afirma ca "Autoritatea Fiscala" nu a reusit sa determine reducerea arieratelor din economie, in principal din pricina lipsei de disciplina la colectare. "Acesta este motivul care face ca sistemul fiscal din Romania sa incaseze, la cote similare de impozitare, venituri mai mici cu 7-8% din PIB decat alte state din Europa Centrala", ceea ce echivaleaza cu aproximativ doua miliarde de dolari.

Privatizarea, o himera

Un alt sector despre care se afirma ca a avut evolutii modeste este cel al privatizarii, veniturile totale obtinute fiind mai reduse decat in anul 2000 cu 3.456 miliarde de lei. Mai mult decat atat, "tendintele consemnate in procesul de restructurare economica si privatizare nu au fost de natura sa imbunatateasca competitivitatea externa a produselor romanesti". Singura grupa la care s-a marit excedentul comercial a fost cea de textile, confectii si incaltaminte. Majoritatea celorlalte grupe de produse a inregistrat deficit. Piata valutara a ramas cel mai activ segment al pietei financiare, in crestere cu 8% fata de anul 2000.

Sursa Gardianul