Bizwords Logo

Obligatiunile municipale, mult mai avantajoase decat creditele bancare

Arpad Dobre

Costurile finantarii proiectelor municipale prin obligatiuni emise de primarii sunt, in general, cu 8-9% mai reduse decat in cazul creditelor atrase de la banci, a declarat, ieri, Marius Raul Bostan, senior partner al firmei VMB Partners, in cadrul mesei rotunde "Dezvoltarea prin obligatiuni municipale". VMB a structurat emisiunile primariilor Mangalia, Predeal si Alba-Iulia, care au insumat peste 30 miliarde lei.

Potrivit lui Bostan, costul obligatiunilor este de aproximativ 30%, in vreme ce dobanzile la creditele bancare se ridica la circa 38% pe an si chiar mai mult, in conditiile in care, pentru un imprumut de un milion de dolari, de exemplu, bancile solicita garantii de cel putin sapte milioane de dolari. Conform Legii finantelor publice locale, gradul de indatorare al municipalitatilor nu poate depasi 20% din bugetul estimat pentru un an.

"Avantajul major al obligatiunilor municipale este ca cetatenii unui oras pot cumpara aceste hartii de valoare, primesc dobanda si beneficiaza si de pe urma investitiilor realizate prin aceasta finantare", a spus Bostan.

Avantaje pentru comunitate

El a precizat ca, prin lansarea obligatiunilor, se pot realiza o serie de obiective in timp scurt, cum ar fi gropi ecologice de gunoi, retele de apa, canalizare, gaze, garaje, parcari si alte investitii de utilitate publica. "Cum credeti ca s-au realizat autostrazile, universitatile si scolile de stat, precum si o serie de retele edilitare in SUA? Prin lansarea, de catre majoritatea celor 40.000 de municipalitati din aceasta tara, a unor emisiuni de obligatiuni, de-a lungul celor peste 200 ani de istorie", a precizat Dennis Grubb, reprezentant al firmei de consultanta Deloitte & Touche.

Marius Bostan a relevat ca si Romania are exemple in acest sens. Prima emisiune de acest tip a fost lansata in anul 1906, la o valoare de 5,14 milioane lei aur, cu o dobanda de 5% pe an, in vederea alimentarii cu apa a municipiului Craiova.

Obligatiunile au fost subscrise atat in Romania, cat si in strainatate.

Sursa Gardianul