Bizwords Logo

Inflatia a pagubit bugetul de 140 milioane de dolari

Marius Guta

Raportul BNR: atingerea obiectivelor economice ale Guvernului se face pe bani grei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inregistrat, anul trecut, pierderi operationale de 4.162,4 miliarde lei - echivalentul a 143 milioane de dolari - rezultate din politica monetara de limitare a inflatiei si de reducere a dobanzilor, se precizeaza in raportul pe 2001 al BNR, dat publicitatii in urma cu doua zile. In acelasi document se precizeaza ca aceste pierderi au fost contrabalansate de castiguri de peste 10.600 miliarde de lei, obtinute din diferentele de curs la evaluarea rezervelor internationale. Referitor la pierderile operationale, analistii economici sustin ca ele sunt normale, in contextul in care banca centrala nu efectueaza operatiuni comerciale, obiectivele sale fiind de alta natura.

"Nu este un raport politic"

Valurile starnite de raportul BNR au fost provocate de criticile dure la adresa politicii economice a Executivului, acesta fiind privit ca o lovitura sub centura administrata de guvernatorul Mugur Isarescu premierului Adrian Nastase. Practic, aproape toate obiectivele majore ale Guvernului sunt "luate la ochi", politicile fiscale, industriale si de privatizare fiind prezentate ca veritabile esecuri. Oficialii BNR resping, insa, aceasta acuzatie, sustinand ca este doar o simpla analiza economico-financiara.

"Normal ca sunt si puncte critice, puncte fierbinti, pentru ca acest raport este un raport de lucru, nu este un raport politic, nu face analiza Guvernului, nu face analiza ministerelor, ci face analiza starilor din economia nationala si, slava Domnului, sunt destule stari incendiare in economia noastra nationala, plecand de la arierate si ajungand la incetinirea cu care se face reforma intreprinderilor", a declarat consilierul BNR, Adrian Vasilescu. Pierderile operationale inregistrate anul trecut sunt prezentate de catre specialistii BNR ca unele normale, in contextul in care principalele obiective ale Bancii Nationale au fost reducerea inflatiei si scaderea dobanzilor. "Banca Nationala nu este banca comerciala, ca sa fie judecata in acesti termeni. O banca comerciala are ca principal tel profitul. BNR nu are un astfel de tel", a declarat Teodor Buftea, directorul serviciului "Politica Monetara" din BNR. Potrivit acestuia, pierderile provin din costurile suportate de BNR pentru limitarea inflatiei. "Am in vedere depozitele facute pentru a atrage surplusul de lichiditate si operatiunile cu titluri de stat. Mai am in vedere rezervele minime obligatorii, pe care Banca Nationala le retine tot in vederea limitarii inflatiei. Aceste operatiuni presupun dobanzi, iar dobanzile presupun costuri. Desigur, costuri suportate de BNR", a conchis Teodor Buftea.

"Cercuri de interese au impiedicat reforma"

Majoritatea analistilor economici sustin ca, de fapt, mesajul transmis de BNR este acela ca, desi s-au redus inflatia si deficitul bugetar, aceste obiective pot fi pierdute, daca in economie nu se petrec schimbari structurale majore. "Nici actualul Guvern nu putea intr-un timp foarte scurt sa consolideze economia, dar putea sa faca privatizari, sa restructureze in special sectorul energetic, pentru ca lucrurile sa inceapa sa mearga bine. Aceste lucruri nu s-au facut, inca, si de aceea, in continuare, stam cu grija ca atat inflatia, cat si alti indicatori, se pot deteriora datorita faptului ca in economia reala nu se misca nimic, din cauza unor cercuri de interese care ar avea de pierdut in cazul in care reformele ar fi duse la bun sfarsit", a declarat analistul economic Gheorghe Cercelescu.

"S-a respectat politica Guvernului"

Spre deosebire de pozitia oficialilor BNR, care s-au straduit sa prezinte pierderile drept castiguri, exista si puncte de vedere care sustin ca aceste pierderi sunt reale, dar ca nu aceasta este problema. "Prin statut si in conformitate cu legile in vigoare, Banca Nationala nu este o organizatie care urmareste profitul, obiectivele sale fiind cu totul altele. BNR trebuie sa urmareasca cresterea lichiditatii bancare, reducerea inflatiei, obiective care au fost atinse. Acest lucru necesita unele cheltuieli, care, insa, oricum sunt mai mici decat pierderile care ar rezulta din neindeplinirea acestor tinte. Practic, Banca Nationala a respectat politica Guvernului in domeniul monetar-financiar, astfel ca nu exista motive pentru a fi invinuita", ne-a declarat analistul economic Ionut Popescu.

Sursa Gardianul